Кандидатстването за първи клас в Пловдив от 10 май

На 10 май започва кампанията за кандидатстване за прием в първи клас за новата учебна година. Родителите могат да кандидатстват онлайн чрез електронната система за прием на ученици на Община Пловдив – http://priem.plovdiv.bg, където ще бъдат обявени свободните места. Документи за първо класиране се приемат до 13 юни 2021 г., като резултатите от него ще станат ясни още на 15 юни. Следват още две класирания – на  30 юни и 13 юли. След приключване на третото класиране родителите на незаписаните деца могат да подават заявления за записване в училищата, в които има останали свободни места.

„Родителите трябва да бъдат спокойни. 45 общински училища ще приемат документи за кандидатстване в първи клас, като са осигурени достатъчно места за всички първокласници“, коментира зам.-кметът с ресор  „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов. Той обясни, че се очаква броят на кандидатстващите деца в първи клас да е приблизително 3 000, а обявените места – малко над 3 300.

Заявление за кандидатстване в първи клас може да бъде подадено и на хартиен носител (по образец) в избраното от родителите училище по първо желание, в срок до 11 юни 2021 г. Важно условие е подаването само на едно заявление – по  интернет или на хартиен носител, защото системата не позволява въвеждане на второ заявление за едно дете.

Критерият с най-голяма тежест за прием е местоживеенето на детето като най-голям брой точки получават тези с настоящ или постоянен адрес над 3 години в съответния район.

Всичко за приема на ученици в първи клас за учебната 2021/2022 г. родителите могат да намерят на  сайта на електронната система на Община Пловдив, в раздел „Нормативни документи“ – http://priem.plovdiv.bg. В Графика на дейностите е публикувана информация за всички срокове, свързани с обявяването на свободните места, участието в предвидените три класирания и записването на бъдещите ученици в първи клас. В графа „Ръководство за родителя“ са предстаени критериите за прием. На сайта е предоставена и актуална информация за всяко едно общинско училище – сменност на обучението на класовете след първи клас, организация на обучението, изучавани чужди езици, организиране на храненето и др. Тя се намира в раздел „Училища“.

Електронно централизирано класиране и записване на деца в първи клас ще се проведе за пети път в Пловдив. През 2017 г. Община Пловдив въведе електронна система, с цел да бъде създадена по-ефективна организация на приема на учениците и да се спести време на родителите и администрацията.

За автора

Вашият коментар