А къде е нашето бъдеще?

„Бъдещето на България е в младите хора!” – това чуваме от всеки и от всякъде. Казва го премиерът ни, казва го учителят ти, казва го дори съседката ти. А къде е нашето бъдеще?

Ще ти кажа къде е това така неясно и трудно достижимо бъдеще. Да, то е тук, в България. Има уловка естествено. За да видиш как ще изградиш бъдещето си в родната си страна, трябва да видиш какво предлага светът. Да, правилно си разбрал-отговорът е чужбина. Съществуват програми за обмен на студенти с цел обучение и подобряване на опита по специалността. Такава програма е Еразъм. Също така има програми,които предлагат 3 или 4-месечен престой в чужбина с основна цел културно обогатяване и изкарване на допълнителни доходи – като студентските бригади в САЩ.

Има още и още… Разбира се, всеки има своите причини,за да не иска да отиде в чужбина за известно време. Проблемът на младите хора е слабата информираност или по-скоро ниската заинтересованост. Но това не бива да възпира мотивираните да вървят напред, да видят прогреса навън и да го принесат тук. В следващите няколко седмици, всеки вторник, ще се опитам да запозная амбицираните и не до там искащите да се възползват от такава програма за обмен на студенти с основните неща, които всеки трябва да знае, ако иска да е ползотворно пътуването му. Тук ще намерите полезни съвети, мнения, разкази на хора, които вече са се възползвали от такава програма. Ще научите собствения ми опит и грешки, моите изживявания – било то добри или лоши.

 

Вашият коментар