Абитуриенти спечелиха 5 хил. за Английската гимназия в Пловдив (СНИМКИ)

Граждани на Пловдив дариха лични средства за подкрепата на два младежки проекта от Английската гимназия

Втория дарителски кръг по инициатива на три фондации "Пловдив 2019", "Пелса" и "Работилница за граждански инициативи (ФРГИ) събра близо 7 000 лева в ресторанта на Драматичен театър Пловдив снощи.  

Трите проекта, които се включиха в кампанията, са „Усмивки в училище“ и „Клуб дебати“ на учениците от Езикова гимназия – Пловдив, както и инициативата „Приобщаване“ (част от „Седмица на благотворителността“). Събраните от гражданите сума бе близо 3500 лева, като в края на вечерта тя стана 7 хиляди, благодарение на ФРГИ, които удвоиха събраната сума. 

Сред активните дарители от вечерта бяха Ирина Найденова – от фондация "Пелса", г-жа Марияна Замова, Бекир Челик от "Обединени млади граждани", Мариана Чолакова, член на УС на ОФ „Пловдив 2019, представители на фондацията, сподвижници от Великобритания и Швейцария, г-н Давиде Кристиано и много други. Включиха се още десетки граждани, които са с различни професии, и всички те подкрепиха реализацията на младежките каузи.

За проектите:

„Усмивки в училище“ е инициатива за облагородяване на пространствата в английската гимназия – изграждане на пейки, осигуряване на тенис маса и други подобрения на младежката среда в училището. Автори на идеята са Полина Георгиева, Мартина Гарабедян, София Костова и Бойко Димов от Ученическия парламент към ЕГ "Пловдив". Те впечатлиха с точността на целите си и обосновката на проекта. Нужната сума бе толкова точно обоснована, че председателят на ФРГИ се пошегува "Момичета закръгляйте сумите".

Техен застъпник бе директорът на гимназията Николай Радев, който освен, че дари лично от себе си, обеща да добави от училищния бюджет сумата, която не стига за проекта. До там обаче не се стигна защото момичетата събраха 1150 лева, които с удвояването от покриват изцяло нужните 1290 лева за проекта.

„Клуб дебати“ е проект за подпомагане и развитие на дебатите сред учениците. Инициативата ще им осигури лектори, условия за практически упражнения в конкурентна среда, участия в международни събития и др. Проектът бе представен от Кирил Паликрушев, който събра 1350 лева, която с удвояването от ФГ стана 2700 лева при обявени за нужни 2200 лева. Средствата, събрани за проекта от Дарителския кръг, ще финансират участие на учениците в международно състезание през годината.

„Приобщаване" пък е част от инициативата „Седмица на благотворителността“, в която тази година се включи и Пловдив 2019. Проектът събира средства за изграждането на специализирана площадка за приобщаване и социализация на деца с увреждания, представен от от Фондация Пловдив 2019. Целият проект е на стойност 85 000 лева, като от предишни инициативи са събрани малко над 15 000 лева. От вчерашния дарителски кръг към тази сума бяха прибавени 2000 лева.

Повече за събитията в Английската гимназия може да видитъе ТУК

За автора

Вашият коментар