Абитуриентка от Френската е втора в света по китайски език

Пловдивската възпитаничка е спечелила стипендия за обучение в Китай

Целта ѝ е в бъдеще да стане български посланик в азиатската държава

Пловдив има много причини, заради които да се гордее с младото си поколение. То е много по-информирано от предишните, отворено към света и с повече възможности. А не малко деца се възползват от тези възможности, защото виждат в тях шанс за реализация.

В месеца на абитуриентските балове ще Ви представим част от младежите, които завършват Средното си образование с успехи в различни области, заслужаващи уважение. За които са се трудили, за които са отделяли времето си и които ще им отворят врати, неочаквани до тогава.

Започваме с Лора Тоскова, която изучава Китайски език в експерименталната паралелка на Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“. Едновременно набляга на Английския език, танци, спорт, но китайският е страстта, с която иска да се занимава. Избира го случайно. Преди кандидат-гимназиалните изпити не го е изучавала, но той, а и самата азиатска култура, я превличат с екзотиката си и кандидатства. Решението се оказва правилно, защото, вместо да ѝ се опъне, китайският ѝ се отдава почти до съвършенство.

„Езикът е много привлекателен. Китайците нямат азбука, но йероглифите и граматиката са елементарни. Не са толкова сложни, колкото си мислят останалите. За мен е, дори, по-лесен от английския. Китай ме привлича именно с различната си култура, с всичките обичаи, празници, традиции. Това е уникална страна, която дори не мога да опиша с думи.“ , споделя Лора.

Точно това я кара да участва няколко години подред на Международното състезание за владеене на китайски език „Китайски мост“, организирано от Институт „Конфуций“. Първият етап от състезанието е на местна почва. Провежда се във всички страни, в които съществува Институт „Конфуций“, след което се излъчват двама участници, които да представят държавата в Китай.

Избират Лора и софиянеца Станислав Макреев, които заминават за Кунмин, провинция Юннан, през октомври 2018 година.

Там, като отбор, се борят в три кръга. Първият е въпросник, свързан с граматиката, историята и културата на Китай. Във втория трябва да се представят в рамките на една минута, а в третия да демонстрират талант, който обхваща елементи на китайските традиции. Лора Тоскова показва Танц на божура, защото той е един от символите на китайския народ. За изпълнението се подготвя главно сама и с помощта на преподавателките ѝ по танци Христина Филипова и Виолета Стамболийска.

Българският отбор се класира на полу-финал, където се състезава в още четири кръга. В първия се набляга на умението да нарисуват колкото може повече правилни йероглифи. Във втория трябва да създадат думи , в третия да подредят изречения с разбъркан словоред, а четвъртият е игра на асоциации с партньор от китайско училище. 

Стигат до финал, в който се класират на I-во място в Европа и на II-ро в Света. За това голямо постижение ги награждават с едногодишни стипендии за обучение в Китай, а Лора избира университет в Пекин със специалност Китайски език и литература.

Целта е ясна – да усъвършенства колкото може повече езика, да научи всички йероглифи, които надвишават 47 000, а в бъдеще да стане посланик на България в Китай.

„Китай наистина е уникален. Посещавала съм го три пъти и съм запленена от гостоприемството на хората към чужденците. Силно впечатление ми направи храната и колко люто ядат. В началото ми беше странна, аз самата опитах скорпион, но в последствие свикваш с вкуса. Едно от любимите ми места е Чънду, провинция Съчуан, където видях панди. Толкова са сладки и готини, прекрасни животни.“

Лора е толкова влюбена в страната, че изобщо не се притеснява от културната и мирогледна бариера между Балканите и Азия. Възхищава се, дори, на дисциплината и правилата, които хората спазват. Изумява се на разнообразието в стиловете и в същото време на съхранението на народните обичаи. Остава да свикне със забързаното ежедневие и големите навалици на тази космополитна държава, за да я превърне в свой дом, както гласи китайската мъдрост: „И най-дългото пътешествие започва с една-единствена стъпка.“ 

За автора

Вашият коментар