Абитуриентка от Пловдив с послание „Аз съм Българка“

Проектът „Аз съм Българка!” на Радослав Първанов ще бъде представен официално с фотоизложба и филм 

Пловдивска абитуриентка от Търговската гимназия Илияна Аризанова вдъхновява автора за идеята 

Един различен родолюбив проект, носещ много свежест и настроение, представя 23-годишният професионален фотограф Радослав Първанов. Искрените му и вълнуващи послания са отправени най-вече към младите българи и впечатляват с безгранична обич към Родината. Габровският ентусиаст, чиято популярност у нас вече е набрала сериозна скорост, излиза с действени предложения как да съхраним националните дух, традиции и ценности, за да ги предадем на наследниците си. Как възпитаването в патриотизъм да стане кауза на всеки, който е избрал да остане в Отечеството си и да работи за неговия просперитет. Проектът "Аз съм Българка!" си е поставил дългосрочни задачи за популяризирането на културно-исторически забележителности на България, нейната история и настояще по един оригинален и неприлаган досега начин. Като автор и продуцент Радослав Първанов дава личен пример как всеки от нас може, дори със скромни свои стъпки, да извърши значими родолюбиви дела и заслужава подкрепа в това смело свое начинание.

Официално проектът му ще бъде представен с изложба, която ще покаже 30 картини от най-добрите кадри, направени за „Аз съм Българка!”. Откриването й е в София на 13 май, събота, от 18 часа в старинна сграда на ул. „Солунска” 28 /р-т "МоМа"/. 

Стартът на креативната идея е даден в Пловдив, а първото момиче, подкрепило младия фотограф в начинанието му, е ученичката от Търговската гимназия Илияна Аризанова, на която след броени дни придстои абитуриентски бал. Пременена в богато украсена кюстендилска сая, красивата пловдивчанка е снимана на знакови места в Стария Пловдив. Така от града под тепетата започва първия по рода си фотографски проект, целящ да представи красотата на България чрез естествената красота на българските момичета в народни носии на фона на емблематични места у нас.

Снимките по проекта са заснети в периода октомври 2014 – декември 2016 година. Те обхващат по-голямата част от България и в него взимат участие 23 българки и две момиченца. Заснети са 30 сюжета, сред които Старият Пловдив, Централен военен клуб София, Пернишката крепост, Лазаровден в Етъра, Полята с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите-Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулата, Паметника на Свободата – Шипка, Царевец, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Соколски манастир, Смолян, Трявна, Враца, Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана, Средногорието, Кюстендил, Люлките на християнството – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата. Сюжетите са 30, но местата общо са 39. 

Някои технически данни за проекта: фотографът изминава 8080 километра в България, за да направи снимките. 30 сюжета, 25 модела, 25 носии, 111 часа, прекарани в снимки, от 45 градуса на слънце в полето до -5 градуса в снежна виелица в „Етъра”. 5000 сполучливи кадъра от всички картини, като суровият материал е над 20 000 снимки. 

Създаден е и филм, който ще пренесе присъстващите на откриването директно на мястото на снимките, откъдето ще получат топъл поздрав от всяка една усмихната и красива българска девойка, участваща в проекта. Трейлъра на този филм може да видите ТУК

Амбицията на създателя и продуцент на проекта Радослав Първанов е след това събитие да издаде албум с историческа информация за мястото на снимките от всеки сюжет. Самата изложба да обиколи България, гостувайки най-напред в градовете на снимките, и да напусне границите на държавата и културата ни, за да покаже пред света на каква история и традиции сме наследници. Авторът смята, че в този проект напълно е реализирал първоначалната си идея да създаде един образ на Родината от три елемента: красива млада българка в богата народна носия на фона на кътче с културно и историческо значение от страната ни.  

Можете да се потопите в нетрадиционния разказ за красотата на България на 13 май, събота, от 18.00 часа, посещавайки откриването на изложбата  на ул. „Солунска” 28 /р-т "МоМа"/ в столицата. 

Снимки от фотосесия на абитуриентка под паметника Шипка през 2016-та година може да видите ТУК

Още интересни фотографии из България може да видите ТУК 

Вашият коментар