Деца към шофьори: „СПРЕТЕ. Не искаме жертви по пътя“ (ВИДЕО И СНИМКИ)

Масова акция "Златните пазители" се проведе по едно и също време вчера на обед в няколко пловдивски училища

Символичната кампания този път не бе дело на КАТ или на протестна акция след поредната жертва на пътя, на които ставаме свидетели всеки ден. Това бе идея на активните младежи от Ротаракт Пловдив – Пълдин с цел безопасно преминаване по пешеходните пътеки. Тя се проведе точно в 13:30 часа за ученици, предимно от 5-ти до 7-ми клас в квартал Тракия в Пловдив, които сами сигнализираха с палки на моторните превозни средства, за да спрат и да направят път на съучениците им.

Пред едно от опасните кръстовища срещу СОУ "Софроний Врачански" шофьорите намаляваха, за да се отзоват на сигнала на шестокласниците. Имаше обаче и такива, които видимо не разбираха какво се случва и преминаваха през пешеходната пътека, без да спрат пред нея, което видимо възмущаваше малките регулировчици. 

В рамките на 10 минути учениците помогнаха на всички свои приятели да преминат през пешеходната пътека, без да им се наложи да тичат безразборно по нея и да създават паника на пътя. 

"В чужбина такива ученически акции се случват всеки ден, затова се надяваме това да се превърне в традиция във всички училища в България, което ще е много голям успех. Това е едно намигване към всички  да бъдат малко по-внимателни какво се случва на пътя", сподели Мирослав Трифонов от Ротаракт Пловдив – Пълдин. 

"Отговорността към безопасността на пътя трябва да е на всички, но децата под 16-годишна възраст са най-уязвими, затова най-внимателни трябват да сме ние и тези, които са зад волана", сподели още Миро. 

"Пешеходците също не пресичат правилно, което води до катастрофи на пътя. Но и шофьорите се качват пили, което е много опасно", каза пред Медиакафе Антон Колев от 6 В клас. 

От двете страни на пешеходната пътека, на разстояние от около 100 метра стояха и патрулки на КАТ, за да следят за безопасността на децата. 

Вашият коментар