Диалогът за Кино Космос пред провал. Защо?

Софийска фирма ще извърши конструктивното изследване на Кино Космос. През лятото се е провела обществена поръчка, на която се е явила една единствена фирма – "Тобо Инвест", става ясно от документи, публикувани на сайта на Община Пловдив. Фирмата е покрила всички изисквания и ще извърши изследванията за 5 дни, след което за още 2 ще състави и технически паспорт на сградата.

Тези дейности са нужни, за да се направи сметка колко ще струва евентуален ремонт на сградата, която в следващите години се планира да се превърне в културен център.

Изненадващо за архитектите и младежите, които съживиха киното обаче, Унивеситетът по архитектура – УАСГ е отпаднал от сметките. По план те трябваше да участват в обследванията, но за момента изглежда, че Тобо Инвест ще работят сами. Освен това архитектите се опасяват, че 5 дни са твърде кратък период за извършване на обследване на толкова голяма сграда.

"Няма как подобна оценка да се извърши за 5 работни дни. Има си установени законови рамки за направата на изкопи за състоянието на основните, както и за извършените лабораторните изследвания, за които са нужни поне месец", споделят младежите.

Колектив Космос са били изненадани и от общинската администрация, които са заявили, че трябва да предоставят ключове за сградата, без каквато и да била преврителна уговорка.

Mediacafe се обърна към Община Пловдив, които да отговорят дали наистина и защо е отпаднала уговорката УАСГ да участва в обследванията на сградата, но от общинската администрация отказват коментар.

ОЩЕ СНИМКИ от работата в Кино Космос по време на съжияваването му през 2013-та година може да видите ТУК.

Вашият коментар