Долу любовта към Пловдив

Преди няколко дни градът ни осъмна с нови разрушения. Надписът PLOVEDIV, поставен преди години по време на Нощта на музеите и галериите, беше изпочупен… отново! Две седмици по-рано предните панели от конструкцията на големите букви „P“ и „О“ бяха изкъртени, а сега липсва и предния панел на „L“-то.

 

Освен, че е груба вандалска проява, акта е и много опасен, защото във вътрешността на вече оголените букви има кабели и тече ток, с който елементите светеха нощно време. А чрез старанието да разруши табелата, извършителят е твърде вероятно да се озове някъде по скалите в подножието на тепето.

Създателите на инсталацията Симеон Тодоров и Милен Гелишев за момента се въздържат от поправка на светлинната табела, превърнала се в своеобразна емблема на града ни, тъй като първо искат да получат уверение от Общината, че ще се осигури охрана на мястото. В интервю за Под Тепето Милен Гелишев коментира, че в гена на българина е заложено да се руши.

Колкото и да се стараем да обичаме хулиганите си, те явно въобще не обичат Пловдив, защото правят всичко възможно да разрушат всяко хубаво и отличаващо се нещо. Само преди две години всички бяха възмутени от отсичането и опожаряването на Дървото на желанията, което „грееше“ над стълбите на Каменица.

През лятото на миналата година лицата на Елин Пелин, Елисавета Багряна, Николай Гяуров и Дечко Узунов, изрисувани на скалите на Сахат тепе, бяха издраскани със спрейове, а само 24-часа след провеждането на Великденския празник на изкуствата в парк „Рибница” на район „Северен”, беше потрошено яйцето-мозайка, над което работеха децата от НХГ „Цанко Лавренов" в града.

За това – долу любовта към Пловдив! Долу градския шовинизъм! Нека сеем разруха, защото красотата е грозна!

Интервюто с Милен Гелишев можете да прочетете тук.

За автора

Вашият коментар