Джуниър Ачийвмънт организира „Мениджър за един ден“ отново този март

Младежката организация „Джуниър Ачийвмънт България“ ще организира за 14-и път „Мениджър за един ден“.

В нея в рамките на 1 работен ден ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас, както и студенти, могат да заемат ръководни позиции във фирми, държавни и общински институции, за да се запознаят с тяхната работа. Така младежите придобиват и по-добра представа за професионалната си ориентация и накъде да се насочат в пазара на труда.

Инициативата ще се проведе на 23 март, а регистрацията е до 27 февруари, съобщиха организаторите за mediacafe.bg. Домакин ще бъде хотел „Шератон“ в София. Ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас и студенти могат да кандидатсват, като попълнят онлайн формуляр на страницата на инициативата „Мениджър за един ден“ на уебсайта на Джуниър Ачийвмънт България. В кандидатурите си те трябва да изпратят своя автобиография и мотивационно писмо до 20 февруари.

Всяка компания-домакин също трябва да се регистрира, като попълни форма за участие на http://mfd.jabulgaria.org/. Крайният срок за регистрация на компании от страната е 02.03.2015 г. Заявилите участие получават потребителско име и парола, чрез които в срок от 02. до 14. март имат възможност да прегледат автобиографиите на учениците, по зададени критерии на търсене и да изберат своите „колеги за един ден”.

Таксата за участие на фирмите от София е в размер на 200 лева, а за страната е безплатно! 

Всички разходи за ученици и учители, свързани с участието им в инициативата и официалната церемония в хотел „Шератон“, София, се поемат от участниците.

За първи път тази година в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“ ще се проведе и форум „Професиите на бъдещето“, на който ще бъдат поканени за лектори мениджъри от топ организации в България. Те ще споделят тенденциите за развитие на професиите в техните области и ще коментират новите изискванията и предизвикателства пред бъдещите кандидат-служители.

На снимката – Даниела Василева, станала "Кмет за един ден" през 2014-а

За автора

Вашият коментар