Ганджа стана Европейска младежка столица за 2016

Варна не успя да се пребори с конкуренцията за титлата Европейска младежка столица 2016, като приза беше връчена на втория по големина град в Азърбейджан – Ганджа.

Европейският младежки форум (ЕМФ) присъди наградата, основавайки се на кандидатурата на града, която се фокусира върху силно местно и европейско младежко участие и ангажираност в работата за правата на човека, поясни президентът на ЕМФ Петер Маджашич. В същото време азърбейджанското правителство и местните младежки организации се обвързват в тясно сътрудничество с младите хора, обръщайки специално внимание на неравностойното положение и маргинализацията на младите.

Ганджа спечели надпреварата в конкуренция с Бадахос и Ла Лагуна – Испания, Галуей – Ирландия, Вилнюс – Литва и Варна – България. Експертно жури, съставено от представители на Конгреса на местните и регионалните власти в Европа, комисията по култура и образование и на Интергрупата за младежта на Европейския парламент, Комитета на регионите, Съвета на европейските общини и региони, на Консултативния съвет за младежта на Съвета на Европа, EurActiv, Университета на Монпелие, румънски Национален младежки съвет, и на Европейския младежки форум, избра победителя след няколкодневно обсъждане на кандидатурите. Официалните резултати бяха оповестени вчера.  

Кандидатурата на Варна получи широка обществена и международна подкрепа с развитите и проведените редица дейности за засилване на младежкото участие, младежкото предприемачество и доброволчеството.

„Европейска младежка столица“ е титла, предоставяна на един европейски град за период от една година, в която ще имат възможността да осъществят младежко-обвързани политики в културния, социалния и икономическия живот и да допринесат за тяхното развитие. Европейска младежка столица е инициатива, която насърчава прилагането на нови идеи  и иновативни проекти по отношение на активното участие на младите хора в обществото, имайки за цел да предостави модел за подражание.

Първата Европейска столица на младежта беше Ротердам (Холандия) през 2009 г., последвана от Торино (Италия) през 2010 г., Антверпен (Белгия) през 2011 г., Брага (Португалия) през 2012 г., Марибор (Словения) през 2013 г., Солун (Гърция) през 2014 г. и Клуж Напока (Румъния) през 2015 г.

За автора

Вашият коментар