Младежи от Столипиново творят със светлина

Впечатляващи светлинни инсталации и обекти създадоха съвместно артисти и младежи по време на творческта работилница в квартал Столипиново. Те ще се превърнат в част от изложбата в Баня Старинна по време на фестивала LUMMIX – първият по рода си фестивал в България, посветен на изкуството, създадено от светлина.

По време на творческата работилница, състояла семежду 4.-12. април, 12 младежи от квартала бяха поканени да изработят светлинни иснталации и обекти. Младежите имаха възможност да научат повече за изкуството на светлината , светлинните инсталации и художествени прозиведения и да работят съвместно с артисти от областта на съвременното изкуство-  Надя Генова, Севдалина Кочевска, Йоханес Артинян.

Под ръководството на артистите, младежите изработиха творби, най-успешните от които ( Георги Кочев – "Ябълката", "Сърце"/Румян Карагьозов – "Рибката"/Васко Карагьозов – "Око"/Георги Атанасов – "Кунг-Фу"/ Джейлян Атанасов – "Лампа"/ групова творба „Хипосовата пирамида“)  ще бъдат представени на изложбата на  LUMMIX , на 30.04 в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня “Старинна”.

Част от заниманията на артистичната работилница беше и подготвката на  дизайна на сценичното  облекло (светещи костюми и очила), с което артисти от квартал Столипиново ще представят удивителен микс от музика, танц и светлина по време на събитието „Под светлините на прожекторите“, което ще бележи първия фестивален ден на LUMMIX, на 28.04, от 21:00 ч.,в квартал Столипиново.

По време на работилницата артистите Емил Миразчиев и Надя Генова разработиха, съвместно с младежите, идейната концепция за създаването на забалежителна по мащаб и визия светлинна скулптура, която ще светне за първи път на 28.04, отново в квартал Столипиново.

Повече информация за международния фестивал LUMMIX можете да намерите тук

 

Вашият коментар