Младежи връщат живот на Детския дом под Младежкия хълм (ВИДЕО и СНИМКИ)

Mухъл, изтърбушени мебели, мишини и смрад на тоалетна, това представляваше до миналата седмица сградата Детския дом на Младежкия хълм

Представяляваше, защото миналия уикенд двама младежи запретнаха ръкави, за да облагородят мястото и да го върнат към живот

Концепцията на новият-стар Детски дом е насочена към младежките организации и създаване на спортно учебна зона

Постройката, която дълго време бе част от Общински Детски Комплекс – Пловдив е построена в началото на 80-те години (1982) на миналия век, криейки в себе си стотици спомени. От 2011-та година тя не функционира за дейности, а 6-та година вече е оставена на произвола, като ненужна и стои заключена. Външният й вид подсказва видно, че е нужен е основен ремонт, а вътрешната част е в изключително окаяно състояние. 

От няколко години идеята за връщането на живота на детското селище е подета от Антон Тодорв, който заедно с приятелката се захванаха в ръце, за да може отново мястото да привлича най-малките. Двамата ентусиасти, от години се занимавта с младежки дейности, а той бе част опт създаването на младежката група към Фондация Пловдив 2019 при управлението на Кирил Търпов. В момента той е наемател на мястото, което започва да гради напрактика от нулата.

Миналият уикенд двамата разчистват всички стаи от двата етажа, които са с площ около 100 квадрата, а под неразбориите излизат куп антики, които Антон смята да запази, като част от историята на Детския дом. Смята да започне с лек ремонт на фасадата и покрива, след което да направи и топлоизолация, но за това са нужни много средства. 

Първото нещо след премахването на боклуците е да оправил електрическата инсталация на обекта. Основната му идея е да създаде спортни съорyжения отвън, както е било и неговото детство, без да пресъздава мястото в същия му вид, както е било навремето, а да бъде обновено с нови идеи от младите на Пловдив.

Чуйте какво сподели Антон Тодоров пред каремата на mediacafe.bg:

За автора

Вашият коментар