Млади български творци превземат сградата на Европейската комисия за Деня на България

Централната сграда на Европейската комисия Берлемон ще се превърне в сцена за изява на млади български творци – художници и музиканти, за традиционния Ден на България. Той се организира за шеста поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия, г-жа Кристалина Георгиева, по случай Националния празник 3-ти март.

Внушителното централно фоайе на Берлемон става галерия  за изложбата „Настъпващото поколение“ с творби на млади български художници от колекцията на белгиеца Хюго Вутен. Участващите автори са Нора Ампова, Иво Бистришки, Ирина Георгиева, Велислава Гечева, Калия Калъчева, Константин Костов и Ясен Згуровски. Заместник-председателят на Европейската комисия г-жа Кристалина Георгиева ще открие официално изложбата на 3 март.

Празникът в Берлемон за Деня на България ще продължи със забележителна музикална програма. Виртуозната контрабасистка Юлита Фъсева и нейните колеги от Кралската фламандска филхармония Димитри Местдаг и Хайме Блау Сантонха Еспинос ще изпълнят творби от номинирания за "Грами" албум с класическа музика "Струнни пътеки" на друга българска звезда на световната музикална сцена, композиторката Добринка Табакова.

Министърът на образованието и науката на Република България проф. Тодор Танев ще бъде специален гост на събитието. Г-жа Табакова и г-н Вутен ще бъдат другите почетни гости на Деня на България в Европейската комисия.

Денят на България се отбелязва в Европейската комисия от 2010 г., по инициатива на г-жа Кристалина Георгиева, на Националния празник 3 март. Той се стреми да покаже усмихнатото и динамично лице на България и да изтъкне приноса и постиженията на нейните граждани за изграждането на образа на съвременна Европа.

По традиция на този ден за служителите и гостите на Европейската комисия ресторантите на Берлемон предлагат ястия от българската национална кухня. Предвиден е и щанд в сградата, където посетилите ще могат да получат съвети как да прекарат лятната си ваканция в България. Ще се продават и мартенички, като събраните средства ще отидат за подкрепа на деца със специални нужди.

Вашият коментар