Можем ли да променим негативния образ на младите хора в медиите?

Как може да бъде променен образът на младите хора, които често са представяни като груби, необразовани и неактивни – на този въпрос се опитаха да отговорят млади журналисти, студенти и младежи, интересуващи се от журналистика на работна закуска в събота сутрин в София. Събитието бе организирано от Асоциацията на европейските журналисти, а като модератори и лидери бяха поканени водещите журналисти Илия Вълков(Дарик радио), Ирина Недева(БНР) и Дарина Черкезова(Капитал).

Младежите и журналистите бяха разделени на три групи, които дискутираха темите "Негативният образ на младежите в медиите", "Езикът на омразата и липсата на медийна грамотност" и "Достъпът на младите в медиите и бъдещето на стажантските програми". След едночасова работа, трите групи се събраха да обсъдят съвместно изводите, до които са достигнали по време на дискусиите.

Според излседването на АЕЖ – България, младите хора в България не успяват да намерят своите медии и нямат доверие в тях, тъй като не намират съдържание, от което се вълнуват. Проучването посочва, че на младите се предоставя повече развлекателна и лека програма, докато повечето от тях всъщност търсят сериозни анализи, икономически, политически и културни материали. Като начин това да се промени се предложи младите хора да получават по-голям шанс и свобода в собствени младежки продукции, където сами да избират темите, за които да пишат, както и стила си.

Като проблем бе набелязана и трудната комуникация между младежките организации и медиите. Журналистите отбелязаха, че тези организации просто трябва да имат повече доверии в медиите и да бъдат по-настоятелни, когато искат да предложат своите дейности, ако наистина смятат, че те са полезни и се нуждаят от гласност. 

Вашият коментар