НМФ на общо събрание в Пловдив, обсъжда закона за тютюнопушене

Тази седмица в Пловдив ще се проведе обща националната среща на Национален младежки форум. Основната тема е внесената в Народното събрание декларация на Управителния съвет относно предложенията за промяна в закона за здравето, които предвиждат частично отпадане на забраната за тютюнопушене на обществени места. Позовавайки се на своите стратегически приоритети Национален младежки форум определя като ключов здравословния начин на живот и поставя като значим фактор необходимостта от тотална забрана на тютюнопушенето на обществени места.

Декларацията се позовава и на проучване, според което 60% от младите хора определят цигарите като едни от най-разпространените психоактивни вещества, a възрастовата граница за първата цигара "пада" под 11 години. Национален младежки форум вярва, че младите хора в България следва да бъдат обект на специална грижа, както от страна на държавата, така и на обществото. Обществените места, като ресторанти, кафенета и барове, са места най-често посещавани именно от младите хора.

При това положение младите хора са най-застрашени и попадат в групата с висок риск от негативен ефект върху здравословното им състояние. За младите хора цигарите и тютюнопушенето са повече социален фактор, които ги позиционира сред останалите младежи. При това положение младите хора са обречени на тютюнев дим във възрастта, в която се посещават най-много заведения и обществени места за отдих и рекреация.
В световен мащаб се оценява, че около 600 000 човека годишно умират в резултат на пасивно тютюнопушене, сред тях деца и млади хора. Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва околна среда 100% свободна от тютюнев дим, като „вентилацията и зоните за пушене, независимо дали са отделно вентилирани от зоните за непушачи или не, не намаляват излагането до безопасно ниво на риск и не се препоръчват”.
Международната агенция за изследване на рака публикува преглед на 165 проучвания, в който се посочва, че „политиките за среда без тютюнев дим нямат отрицателен икономически ефект върху бизнеса на ресторанти, барове или обекти, обслужващи туристи”. Няма сигурни данни, че тоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места има подобен ефект у нас.

На предстоящата среща в Пловдив тази събота се предвижда декларацията да бъде одобрена и от Общото събрание на Национален младежки форум.

 

Пълният текст на декларацията можете да намерите тук.

 

За автора

Вашият коментар