НУЛА32 или преди багерът да задълбае в раната… (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Още пред багерът да задълбае в раната, духът на Тютюневия град, нас ни беше обсебил напълно. Заедно с него бродихме из тайнствените улици на призрачните сгради на някогашните тютюневи складове. Там, където слънцето едвам се прокрадва и хората изглеждат малки и незначителни. Тези сгради, опасени с огради с предупредителни табели, с изкъртени прозорци, с пропаднали покриви, с отдавна неотваряни врати, възбудиха в нас онзи изследователски интерес…", започна встъпителната си реч за третия исторически брой на списание НУЛ32 за Тютюневите сгради Костадин Бухчев.

"Водени от надеждата, че зад тях ще намерим това, което завинаги остава зад алуминиевата ограда за обикновения човек ние се впуснахме в едно приключение. Видяхме триумфа на успеха и цената му. Помирисахме годините. Списание НУЛА32 не е обикновеният ежедневник. Там ще откриете онова, което надскача ежедневието и заслужава да остане в паметта на историята", допълни студента.

Да чуят тези думи бяха дошли десетки млади хора, вече фенове на списанието за стил и култура НУЛА32. За разлика от предишните две презентации на първите два броя, този път най-отпред застана бившия възпитаник на Търговската гимназия Костадин Бухчев, който спечели за пореден път публиката и обра аплодисментите за труда си и този на колегите си за последните няколко месеца. Миналата седмица младия екип завоюва още едно отличие, като взе първо място на 7-я конкурс "Най-добър млад предприемач на град Пловдив". 

Той подкани всички хора в Stage51 да си вземат от безплатния "ТЮТЮН", а младите не чакаха следваща покана и разграбиха стриктно наредените броеве, за да запълнят колекцията си.

Иначе презентацията бе предшествана с тази за новата платформа за Тютюневия град. Малко след 19:00 часа директорът на Фондация "Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева представи онлайн платформата посветена на Тютюневия град и анонсира покана за артистични рефлексии в сферата на дигиталните медии. Тя и нейният екип споделиха, че целта на платформата е да допринесе за развитието на „Тютюневия град“, като територия за акции и намеси в публично пространство, поводи и теми за обществен дебат.

Една от основните й функции е да бъде място за споделяне на визии, проекти и възможности за бъдещето на „Тютюневия град“.  Това е и една от посоките, чрез които фондация „Пловдив 2019“ ще работи по надграждането на  проекта „Тютюневият град“, който е заложен в платформата „Трансформиране“, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

В платформата са събрани историята, разказите и спомените за т. нар. Тютюнев град, както и добри практики от света, релевантни на темата. 

Във връзка със старта на платформата ОФ „Пловдив 2019“ се обърна с покана към визуални артисти, работещи в сферата на дигиталните медии, да споделят своите артистични предложения и идеи по темата „Тютюневия град“. Предложенията ще се приемат до 31 юли 2016 г.

  • Видео от протестите след разрушаването на склада на улица "Одрин 8" може да видите ТУК
  • Представяне на втория брой на списание НУЛА32 – Другосветци вижте ТУК
  • Първия брой за Капана може да видите ТУК

Вашият коментар