Нощ на музеите и галериите 24-25 септември

За шести пореден път в Пловдив ще се проведе вече традиционната "Нощ на музеите и галериите". Поради големия интерес и наситения афиш, тази година програмата е организирана в две вечери – 24 и 25 септември (петък…и събота), а събитията започват в 19:00 часа и приключват в 1:00 след полунощ.

Жителите и гостите на Пловдив ще могат да избират между три основни програми:
Музеи и галерии (на 24 септември), Култ. и клуб (на 25септември) – с участието на културни институти, книжарници, неформалниарт пространства и клубове, и Събития в градска среда (24 и 25 септември).
 
И трите програми са едновременно сериозни и забавни, образователни и любопитни. Ако искате да дойдете с деца, вашият ден е 25-и септември, когато ще се проведе Малката Нощ – с програма за най-малките (11.00 – 19.00 ч.). В последните няколко години "Нощта на музеите и галериите" в Пловдив се превърна в едно от най-мащабните културни събития в България, в емблема на региона и страната. Следвайки световната традиция, пловдивската "Нощ" активира местната артистична общност и провокира галеристи, музейни директори и артисти да представят работата си по най-интересния и атрактивен начин.
В програмата са включени специално организирани изложби, програми за възрастни и деца, интерактивни пърфороманси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове в достъпен за широката публика формат. Тази година афишът включва близо 20 часа културна продукция, която ще бъде представена в продължение на две нощи на 58 места. Сред най-интересните акценти в програмата са:
 
Представянето на проектана Иван Мудов „МУСИЗ – Музей за съвременно изкуство” в Регионалнияисторически музей – Експозиция „Съединение на България”; „Peep Show” – пърформанс на Мариела Гемишева в Галерия “Сариев”; Специалното участие на берлинската арт група Club Real на паркинга на ресторант “Фреш”, ул. “Отец Паисий”; инсталацията Living Museum на Васил Тучков, подредена в стар тютюнев склад; Вечер на Япония в Центъра за съвременна история, изложбата “Димитър Кавра – фотолетописецът на Пловдив” на Държавен архив – Пловдив и др.
 
 
Новата визуална концепция на Нощта на музеите и галериите е изработена от "Пост студио"  за визуална култура и е вдъхновена от типографията. Акцентът в цялостната комуникация на фестивала е върху индивидуалнитепрограми и събития на участниците, като най-важните от тях ще бъдатпредставяни ежедневнo в блога на "Нощта" след средата на м. август и в сайта за видео обмен YouTube. Студенти в областта на хуманитарните науки и културния мениджмънт отразлични университети в страната ще имат възможност да придобият практически умения в специалната

За автора

Вашият коментар