Огромни рисунки на генералите Вазови грейнаха в Сопот за 3-ти март (ВИДЕО и СНИМКИ)

Уникалната улична галерия "Сопот – град на герои" вече започна да се разлиства с настъпващата пролет

До края на март трябва да бъдат готови 5 от жилищните блокове в подбалканския град 

На 3-ти март, навръх Националния празник, един истински български град отново е за пример. 139 години след Освобождението ни от турско робство, Сопот си припомни за величията си и ги увековечи за години напред със специални художествени рисунки от двама талантливи пловдивски художници. 

Пътувайки към подбалканския град, още на 10 километра от него забелязваме трибагреника, който гордо се вее над словата на ген. Георги Вазов

"Напред ни чакат слава и мечти, а назад само безславие и смърт",

гордо преминал под Одринската арка, застанал с ръце зад кръста, гледайки напред към свободата. Зад него пък двете момчета са изрисували символите на Освобождението – топчето и сопотски гилзи от ВМЗ. Тази историческа картина е по идея на кмета на града Деян Дойнов, истински родолюбец, който държи децата тук да растат с ясното съзнание, че са потомци на герои.

"Този момент за мен е много съкровен, затова искам да дадем на подрастващото поколение един добър пример. Нека сами да питат кой е генерал Георги Вазов, като минават оттук и да се гордеят с историята си", коментира кметът картината с възрастна жена, която наблюдаваше работата на момчетата от Пловдив. Докато слушаше младия човек в съзнанието й изскочиха моменти от преживяната Втора световна война, в която тя е била свидетел и сълзи бликнаха от очите й. Това нямаше как да не трогне всички, които се бяха насъбрали да видят финала на 20-метровата нова рисунка в Сопот.

"Сопот е известен с великите си българи и най-вече с Вазовия род, а това е най-добрият начин да отдадем почит на тези хора. Сцената е много паметна – битката при Одрин, която е спечелена от българската войска. Днес ние дължим всички на тези хора", коментира още Деян Дойнов.

Художниците Димитър Механджийски и Васко Лалов стартираха проекта "Сопот – град на герои" в края на 2016-та година, издигайки големия ни писател Иван Вазов на излизане от село Анево (на 1 км. от Сопот). Днес двете момчета сложиха и началото, поставяйки генералите Георги и Владимир Вазови в началото на града, за да посрещат и изпращат всички, които минават през него, а до края на март те ще изрисуват поне още 2 от блоковете, като до началото на лятото трябва да готови всичките 7 блока, планирани от тях. 

Вижте новия графит в Сопот и чуйте какво казаха всички замесени: 

Георги Вазов е роден на 17 януари (5 януари стар стил) 1860 г. в Сопот. Той е 5-то дете в семейството на търговеца Минчо Вазов и Съба Хаджиниколова – Вазова. Брат е на писателя Иван Вазов, лекаря Кирил Вазов, генерал-лейтенант Владимир Вазов, политика Борис Вазов. Баща е на режисьора Александър Вазов и чичо на политика Иван Вазов.

При започването на Балканската война през есента на 1912 година Георги Вазов е мобилизиран и е назначен за началник на военните съобщения и транспорта. На 22 ноември* става военен губернатор на Лозенград, а от 1 февруари е началник на Източния сектор при Одрин, който ръководи и по време на настъплението на съюзническите войски два месеца по-късно, при което Одрин е превзет. На неговия участък са превзети първите фортове Айвазбаба, Айджиолу и др. Участва в пленяването на Шукри паша. За участието си във войната генерал Вазов е награден с орден „Св. Александър“ II степен, който му е връчен на 25 юни 1913 г. във военното министерство.

На 12 март 1913 г. в 8 ч. 30 м. след пладне генерал-майор Георги Вазов – началник на българските войски, обсаждащи Одрин в източния сектор издава своята забележителна заповед № 2887 за атака и овладяване фортовете на крепостта. Точка 6 от нея е останала в историята, тя и гласи:

„Трябва да се помни, че в тази нощ е необходимо да се реши съдбата на Одринската крепост.

Връщане назад няма! 

Противникът трябва да бъде сломен!

Напред ни чакат слава и мир, назад – безчестие и смърт!"

  • СНИМКИ и ВИДЕО на огромното произведение в Смядово на българска жена за 6-ти септември може да видите ТУК
  • Видео и снимки от графита на училището в Смядово изрисуван за 1-ви юни може да видите ТУК.
  • Още снимки и други произведения на PyroTechix Crew може да видите в сайта за графити – graffiti.bg

Вашият коментар