Протести срещу унищожаването на най-ценните територии в България в 5 града днес

Протест в 5 града на страната „Гражданите срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила“

Нови незаконни действия на Витоша показват безсилието и незаинтересоваността на държавата

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани организират протести в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии – националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша, за които отговорят съответно Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Вчера, при проверка на горските и други държавни служители, на която присъстваха природозащитници и представители на фирмата „Витоша ски“, която държи лифтовете в планината, стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с фиданки, закупени с европейски средства, са унищожени в Природен парк Витоша в последните дни. Това беше една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в м. Меча поляна, която предстоеше да бъде обявена за победител в конкурса „Дърво с корен” в категория „Доброволец-залесител”, като доказателство за най-сериозното гражданско доброволческо включване за развитието и опазването на Природен парк Витоша.

Беззаконието се разпростира успоредно на писта „Витошко лале“, с дължина около 400 метра и ширина около 50 м. Няма установени извършители. Не са установени собствениците на три строителни машини, които стоят на терен. През нощта граждани се самоорганизираха, за да не допуснат извеждането на машините.

Снимки от разораването в Природен парк Витоша

Протокол от проверката

Протестиращите се събират в сряда, 11 ноември 2015 г., от 18,30 ч. в:

София –  на паметника на Патриарх Евтимий 

Пловдив – на Копчетата

Варна – пред сградата на общината

Русе – пред Градските хали

Перник – пред Двореца на културата 

Исканията на протеста:

1. Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!

2. Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален парк Пирин и другите виновни лица

3. Връщане на новите проектопланове за управление на парковете Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка

4. Държавата да си актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото

Какво става в Природен парк Витоша

Въпреки внесените над 300 становища, повечето против проекта за нов план за управление на Природен парк Витоша, той беше внесен за разглеждане в МОСВ. След мръсна кампания в един от вестниците, близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, беше уволнен и един от служителите на МЗХ, който отговаря за защитените територии като Природен парк Витоша.

Какво става в Национален парк Пирин?

В прессъобщение от 2 ноември 2015 г. МОСВ обяви в прав текст, че в Национален парк Пирин ще се сече вековна гора, за да се пусне нов шестседалков лифт в ски зона Банско, който да подмени триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка.

Справка показва, че ще се изсекат поне 57 бели мури и смърчове, на възраст 80-100 години. Новият лифт го няма в концесионния договор, не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г.

Разрешението за подмяната на лифта, беше дадено от екоминистъра Станислав Анастасов от ДПС, от кабинета Орешарски. То се обжалва в съда. Но дори да бъде отменено като незаконосъобразно, дърветата ще бъдат отсечени. Това ще бъде поредното доказателство, че в България законите не се спазват.

За автора

Вашият коментар