Роси Димитрова: Слънчевите изригвания не причиняват главоболия

За пореден път младите хора под тепетата пък препълниха пространството на Hackafe, за да се обогатят професионално и лично

"100 години гравитационни вълни" бе темата на презентацията на младата астрономка Роса Димитрова тази седмица, част от отворените лекции на споделенеото IT пространство под тепетата. Младата астрофизичка сподели вижданията си за това какво очаква да се случи с Вселената и теориите на Айнщайн. Граватиционни вълни, които ги е имало преди нас и ще има и след нас, помагат да се изследват какво има в така познатите ни като терминология „черни дупки“, защото се оказва, че никой всъщност все още не знае какво има вътре в тях, ако въобще има нещо.

Роси Димитрова е сред 40-те, от хиляди подали за участие, избраници да участва в световната конференция “4th Scientific Writing for Young Astronoms”, която ще се проведе в Чили през пролетта.

Докторантката на БАН подкрепи своите лични открития и наблюдения в света на астрономията с тези на Галилео Галилей и неговото твърдение, че

„…и все пак тя се върти“, както и „…математиката е езикът на науката“

Роси обясни и разликата между специалната теория на Айнщайн и общата му теория. Специалната теория може да се разбере така: "Ако сме в една стая и тя се движи, докато ние сме в нея няма да разберем дали се движи или не".

Общата теория пък обединява специалната теория на Айнщайн и тази на Исак Нютон и свързва времето и пространството в една обща материя (представете си разгърнато одеало или чаршаф).

По време на презентацията Роси също говори за пулсиращи звезди, и че GPS системите се настройват според тях, както и че такова нещо като „кръщение на звездите“ няма.

„Гравитационните вълни няма как да ни убият, а слънчевите изригвания не причиняват главоболия, както много хора вярват", завърши своята лекция младата експертка.

Вашият коментар