Ученици от ЕГ „Иван Вазов“ с иновативно изобретение

Книгосвет – уред, позволяващ четенето при липса на светлина или слаба такава  – с това нововъведение ученици от ЕГ „Иван Вазов“ успяха да привлекат вниманието на журито в неотдавна състоялия се Панаир на учебните компании в град Хасково.

Шестима от възпитаниците на гимназията, посещаващи школа по мениджмънт към ОДК – Пловдив, имаха за задача да създадат учебна компания, която да произвежда свой собствен продукт. Със своята идея за уред, премахващ границите между деня и нощта, учениците успяха да покрият високите критерии на журито по време на Регионалния панаир на учебните компании, проведен по-рано този месец. Така те се класираха за Националния панаир, който ще се проведе в София на 2 и 3 юни.

През цялата учебна година Йолена Гешева, Бирсен Алиманова, Георги Стоянов, Димитър Тодев, Иван-Василев и Георги Земярски работиха усилено върху изработката на своя продукт. След положения труд дойде и задоволителният за всички резултат, а именно готовият работещ книгосвет. В момента учениците активно работят върху разпространението и продажбата. 

Книгосветът представлява светещо тяло, което се поставя върху страница от книга, списание и т.н. Светлината, която излъчва, е абсолютно безвредна. Това позволява ползването му дълго време, без това да оказва вредно влияние на очите. Изработен е от плексиглас, което го прави нечуплив. Първоначално изработените уреди се захранват от малки батерии. В момента учебната компания подобрява продукта, като вече ще предлага и книгосвет, работещ със соларен панел. Учениците предлагат и трети модел книгосвет, захранващ от механична енергия, която се превръща в електрическа. Така например закупилите книгосвета  могат да го зареждат, докато карат велосипеда си в парка. 

Всички продукти на учебната компания са уникални, защото са ръчно изработени. Продуктът се продава на цена от 19 лева. Събраните приходи учениците ще използват за производство на нови книгосвети, реклама и подобрение на уреда. 

За повече информация можете да посетите фейсбук страницата на „LEA“

Вашият коментар