Ученици от Френската с изненада към учителката си след представление на Драмата (СНИМКИ)

Пиесата „Момчето от последния чин“ се превърна в емоционална покана за абитуриентския бал

В последните години бъдещите абитуриенти измислят все по-разнообразни начини да поканят любимия си преподавател на тази така важна за тях вечер – бала! Търси се личният подход, емоционалната идея, която ще докосне учителя и ще го накара да се почувства специален.

В специална се превърна и г-жа Янакиева, преподавател по български език и литература в парелката по китайски във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, след края на снощното представление „Момчето от последния чин“ в Драматичен театър Пловдив.

Постановката се оказа перфектният избор за подобна покана, защото разказва за израстването на младите хора, сблъсъка между личните им светове и реалността и откриването на себе си в образователната система, или отричайки я. Разказва за разликите в характерите и възприятията на децата, стоящи чин до чин, но никога не разкриващи какво наистина се случва в главите им. 

Тематичният сюжет трогна учителката, която бе поканена от XII „И“ клас, а кратките моменти, в които китайската култура се намесва в него само допринасят за пълнотата на индивидуалността на завършващия клас. 

„Не знам какво да кажа. Не го очаквах! Може би безмълвието най-точно описва чувствата ми в момента. Благодаря на децата и на театъра за тази прекрасна изненада“,

сподели трепетно преподавател Янакиева от сцената на Камерна зала, след като актьорите от постановката и тийнейджърите я извикаха да изостави удобната седалка и да се присъедини към тях.

Това не е първата пиеса на Драмата, която класът гледа заедно. Преди няколко месеца са посетили „Дебелянов и ангелите“ и са останали толкова възхитени, че им хрумнала идеята чрез театър да поканят учителката на бала. С малко старание, организация и предварително проучване за какво точно става въпрос в „Момчето от последния чин“, дванайсетокласниците се обърнали към екипа на театъра, който веднага е откликнал на молбата им.

Така, всички задружно са се постарали да направят тази театрална вечер запомняща се на едно много по-високо ниво. Сигурни сме, че и балът на XII „И“ клас ще е не по-малко запомнящ се и ще ти тласне към една нова посока, една нова глава от живота им, а защо не да ги отведе и в Китай.

 

 

Вашият коментар