ПУ организира международна конференция за студенти и докторанти в Атина

Деветото издание на научния форум е подчинено на темата за гнева, войната и мира в европейската цивилизация

Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ организира международна интердисциплинарна конференция за студенти и докторанти в Атина. Тя се провежда за девети път под надслов: „Pax Europaea: гневът и мирът в европейската цивилизация. Български рефлексии“.

Конференцията ще продължи до 1 април 2023 г. Тя е продължение на традиционната среща с българистична тематика на студенти и докторанти от различни страни, провеждана от 2014 г. в австрийската столица Виена, съобщиха организаторите на проявата. Съорганизатори са: Славянският семинар на Университета „Алберт Лудвиг“ – Фрайбург, Германия, и Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, а от тази година и Атинският национален и Каподистриев университет, представен от Департамента по руски език и литература и славистика, който ще е и домакин на научния форум.

Тематично, тази година деветото издание на конференцията е посветено на актуални събития и наболели проблеми, свързани с гнева, войната и мира в европейската цивилизация. В нея ще участват над 80 учени и експерти от 31 университета от Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Япония и др., които ще се опитат да отговорят на новите предизвикателства и да представят своята визия по теми, свързани с реакциите спрямо измеренията на войната и мира чрез мисленето и практиките в литературознанието, езикознанието, медиезнанието и културологията, културния трансфер, изкуството, социалните науки, политологията, историческите науки и етнологията.

Специална изненада при откриването на конференцията днес ще е представлението на гръцките студенти „Троянки“ – адаптация по Еврипид, съобщиха организаторите от пловдивското висше училище.

Партньори на научния форум са Министерството на образованието и науката, лекторати по български език, литература и култура към чуждестранни университети, Посолството на РБългария в Гърция, Тракийският университет „Демокрит“ в Комотини, Националният гръцки комитет за изследвания в Югоизточна Европа (Ε.Ε.S.NA.E –E.KE.NE), Гръцко-българското сдружение за култура в Атина, Асоциацията на лекторите по български език, литература и култура (АЛБЕЛК), издателство „Аз-буки“ и др.

За автора

Вашият коментар