ПУ „Паисий Хилендарски“ ще представи изследване по проект за първична превенция на рака

Първи резултати и основни дейности по проект: „Персонализирано изследване за първична превенция на рака чрез участие на гражданите и дигитално активирана социална иновация“ (4P-CAN), ще представи екип от България и Румъния в съвместна пресконференция във вторник, 12 септември 2023 г., от 11:00 часа, в заседателната зала на Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, ет. 2. Пресконференцията е по повод двудневна работна среща, в която участват учени от Румъния, Северна Македония, Черна гора и Молдова.

Проектът е финансиран по програма Хоризонт на Европейския съюз, а партньор от страна на Пловдивски университет е Центърът за върхови постижения „Жан Моне“.

Срещата ще открият д-р Мариус Жеанта, координатор на проекта  и президент на румънската организация ИНОМЕД (INOMED) и проф. д-р Иван Чалъков, ръководител на Център за върхови постижения „Жан Моне“ и координатор на проекта от страна на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Участниците в 4P-CAN вярват, че предотвратяването на рака е съвместно усилие на граждани, професионалисти и лица, които вземат убедени решения, чрез свободен достъп до публични данни.  В продължение на четири години те ще разкриват риска от рак на национално, общностно и индивидуално ниво. Следвайки препоръките на Европейския кодекс срещу рака и при съчетаване на изследванията за прилагане, социалните и поведенчески науки и авангардните технологии, 4P-CAN се явява пионер в персонализираните инструменти за превенция на рака чрез съвместно създадени знания и живи лаборатории, обясняват от екипа по проекта.

По думите им мисията на 4P-CAN е да се справи с основните модифицируеми рискови фактори за рак, включително тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа активност, наднормено тегло, предотвратими инфекции и замърсяване на околната среда и въздуха, включително с приземен радон. Чрез разбиране на пречките пред прилагането на политиката и индивидуалното придържане към здравословно поведение, 4P-CAN ще подобри дейностите за първична превенция и ще намали неравенствата в страните от Източна Европа, смятат учените.

На срещата ще бъдат представени оригинални технологии за динамично измерване замърсяването на въздуха и нивата на приземен радон, разработени от екип на Химически факултет на ПУ с ръководител д-р Атанас Терзийски. Ще се обсъди методиката на тяхното прилагане за целите на проекта. 

Проектът се изпълнява в сътрудничество на 17 организации от 11 страни, сред които балкански държави и членки на ЕС.

За автора

Вашият коментар