Студенти и докторанти от 9 държави участват в международен семинар на ПУ „Паисий Хилендарски“

На 1 август в Пловдивския университет пристигат 20 студенти и докторанти от Австрия, Германия, Грузия, Италия, Полша, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватска. Събира ги една обща страст – изучаването на българския език, българската история и българската култура. Всички те са участници в Международния интердисциплинарен семинар на тема „Културна карта на България – Родопите“, организиран от екипа на Пловдивския университет към Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, финансирана от МОН за периода 2022 – 2025 г., обясниха от висшето училище.

Екипът с ръководител проф. д.ф.н. Любка Липчева–Пранджева избра участниците след специална процедура на кандидатстване, в която те трябваше да докажат степента на владеене на българския език, но и да проявят личната си обвързаност с каузата на българистиката, уточниха организаторите.

Семинарът ще се проведе в периода 1 – 10 август в Пловдив и в Родопите. Програмата му е много интензивна и изключително разнообразна, като  включва както класически лекции, така и различни съвременни форми на обучение и комуникация. За лектори са поканени утвърдени учени филолози, историци и културолози от Пловдивския университет и специалисти от региона на Родопите.

Маршрутът на пътуващия семинар обхваща важните културни топоси на град Пловдив на 2-ри и 3-ти август. В Родопите, от 4-ти до 8-ми август, групата ще се запознае с културно-исторически обекти от регионално и национално значение. Предвидени са посещения на Асеновата крепост и Бачковския манастир, Широка лъка и с. Смилян, с включен уоркшоп за приготвяне на масло и сирене в една от известните мандри в селото, Етнографски ареален комплекс в Златоград и Агушевите конаци в с. Могилица, Дяволския мост и тракийския култов комплекс Орлови скали, живописния меандър на р. Арда, хилядолетния Перперикон и регионалния исторически музей в Кърджали. В последния ден, 9 август, участниците ще се потопят в атмосферата на винарска изба в с. Устина с дегустация на вина от Тракийската низина.

Всеки от участниците ще бъде натоварен с персонална визуална задача на тема „България: поглед отвън“, в която да се представи рефлексията на чужденеца към различните елементи от културата на България: азбука, архитектура, изкуство, занаяти, храна, облекло и др. Визуалните задания трябва да бъдат подготвени в рамките на семинара и да съдържат елементи от всички посетени места в Пловдив и Родопите. Презентациите ще бъдат представени на 9 август.

Амбицията на организаторите е летният пътуващ семинар да се превърне в традиционен в рамките на ННП Българистика и всяка година да привлича повече участници от Европа и Азия.

За автора

Вашият коментар