Ученици направиха интерактивна карта за 50-годишния юбилей на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Едномесечните събития за 50-годишния юбилей на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Пловдив стартират с интерактивна карта на всички училища в България, носещи името на светите братя. Събитията започват днес, 11-ти април, и ще завършат на 11-ти май – денят, в който българският народ почита светите равноапостоли.

Интерактивната карта е изработена от ученици от VII и X клас. 257 училища в страната или 10 % от действащите училища в България носят името на Св. Св. Кирил и Методий. Картата събира синтезирано историята на всяко едно от тези училища като учениците са анализирали и данните за тях – 11% от училищата с това име са държавни, 83% – общински, 5% – частни, 1% – духовни. Най-голям е процентът на основните училища – 49%, следван от средните – 21%, професионалните гимназии – 15%, профилираните гимназии – 5%, началните училища – 5%, обединените училища – 2%, спортните училища – 1%, училищата по изкуствата – 1%. Картата е продукт от проектно-базираните дейности под ръководството на Весела Димитрова – учител по география и икономика, и Иван Петков – учител по информатика и информационни технологии. Интерактивната карта може да бъде разгледана в сайта на училището.

С интерактивната карта стартират едномесечните събития по повод юбилея на училището. Те включват открити STEM и STEAM уроци, часове по педагогиката на Монтесори, уроци по овладяване на професиите „Дизайнер” и „Танцьор”, флаш мобове, изложба в къща Хиндлиян, представяне на историческа сбирка в музея на училището. Подготвят се и 5 епизода с името „От черната дъска до хромбука”, съответстващи на 5-те десетилетия на училището, които епизоди поетапно се качват в youtube като накрая ще бъдат събрани в един филм.  Събитията ще завършат на 11-ти май, с голямо шествие в центъра на Пловдив и със специален концерт „Миг безвремие” на сцената на Драматичен театър Пловдив.

Вашият коментар