Зимни ендокринни дни провеждат в МУ-Пловдив 

Катедра по ендокринология и Катедра по педиатрия и медицинска генетика „Проф. д-р Иван Андреев“ при Медицински университет – Пловдив организират четвъртото издание на Пловдивски зимни ендокринни дни. Форумът ще се проведе онлайн на 18 февруари и ще бъде открит от ректора на университета проф. д-р Мариана Мурджева.

Пловдивски зимни ендокринни дни стартираха през 2020 г., но вече са традиционно научно събитие, което се посреща с голям интерес от ендокринолози, педиатри, интернисти, общопрактикуващи и специализиращи лекари, както и от студенти от всички медицински университети в страната. 

Тематиката на събитието тази година е свързана с функциите и нарушенията на хипоталамуса – основен регулатор на хипофизата и редица периферни ендокринни жлези. Вродените отклонения оформят специфични хипоталамични синдроми, които са редки и по-малко познати, особено когато са съчетани с разнообразни други патологични състояния, разказа ръководителят на Катедра по ендокринология проф. д-р Мария Орбецова. Тя подчерта, че доброто познаване на придобитите нарушения е изключително важно за поставяне на правилна диагноза на всички хипоталамо-хипофизарни заболявания и подпомага диференциално-диагностичния процес при заболявания на периферните ендокринни жлези, особено на надбъбречните и половите. 

Хипоталамусът е основен модулатор на апетита и промените в телесното тегло, поради което нарушената му функция може да доведе до хранителни разстройства като булимия и анорексия, натрупване на тегло и нарушения във възпроизводството. Не на последно място стоят психосоматичните хипоталамични разстройства, които създават диагностични и терапевтични проблеми, каза още проф. Орбецова. 

В научната програма са застъпени най-важните страни на хипоталамичната физиология и патология с теоретична и практическа насоченост под формата на клинични случаи. 

Гост-лектори от МУ-София са доц. д-р Анелия Томова, проф. д-р Филип Куманов и проф. д-р Михаил Боянов – водещи специалисти в областта на представяните от тях теми.

Пловдивски зимни ендокринни дни ще се проведат под формата на уебинар на 18.02.2023 г., събота,  в две онлайн сесии във времеви интервал 09:00 – 14:00 ч. със свободен достъпчрез университетската платформа в Zoom. Презентациите на лекторите ще бъдат записани и предоставени за разглеждане в здравната платформа CredoWeb.

Линк за присъединяване към Пловдивски зимни ендокринни дни ТУК

Meeting ID: 982 3413 1987

За автора

Вашият коментар