Христо Иванов: Съперник на Лозан Панов ще е подмяната

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов акцентира с публикация в социалните мрежи върху евентуалната подкрепа за кандидатурата на Лозан Панов за предстоящите президентски избори, както и очакванията си за следващия парламент и взаимоотношенията в него.

Предстои партиите в Демократична България да вземат решение за кандидатурата на Лозан Панов за президент. Съвсем естествено е такава подкрепа да бъде дадена, не бих очаквал нещо различно. Аз ще предложа да подкрепим неговата кампания. Лозан Панов наистина доказа своята способност да се съпротивлява в най-трудните моменти на досегашното управление, своята последователна способност за вземане на професионална и гражданска позиция.

Неговият основен съперник в тази кампания ще е подмяната, неавтентичността. Ако няма история на гражданска позиция, на собствено изживяване на шок от състоянието на българската държава, и изведнъж кажеш, че можеш да обединиш хората, това повдига съмнение в автентичността. Ако ние наистина искаме да възстановим българската държавност и да я укрепим, няма как просто да кажем – “забравяме, почваме начисто, даваме индулгенция и караме напред, все едно нищо не е било”. Така няма да се получи.

Ние сме разделени заради дълбок морален проблем в състоянието на българската държавност, която тъне в разруха заради корупция. Има дългогодишно зло – системната, ненаказана корупция и злоупотребата с власт.

Следващият политически период в България ще бъде доминиран от коалиции. Ще трябва да се търсят принципни коалиции, а не просто механични обединения. В Демократична България сме готови да отстояваме и налагаме, да бъдем гаранти за това, че в следващия парламент ще стигнем до технология на управлението с ясна отговорност, ясно поети ангажименти и ясно гарантиране на обществения интерес.

В 46-ото Народно събрание Демократична България подходи принципно. Ние се чувстваме горди, че защитихме интересите на нашите избиратели и не ги предадохме в името на някакво управление. Всеки, който иска и очаква да партнира с Демократична България, да преживее факта, че няма да може едностранно да диктува номинации и да взима решения кого да назначава.

Създаването на правителство трябва да обслужва ясно заявени политически цели, одобрени от избирателите и да почива на избора на хора с доверие – това са правилата на представителната демокрация.

Вашият коментар