Илияна Йотова: Премиерът трябва да поиска преразглеждане на Зелената сделка

До средата на март България да има национален план, който отчита всички рискове и гаранции за резултати в настоящите кризи. Планът да бъде разработен в три посоки – гаранция за сигурността на българските граждани в контекста на задълбочаващия се военен конфликт в Украйна, действия за справяне с бежанския поток, мерки за подпомагане на българските граждани и българската икономика в ситуация на галопираща инфлация и растящи цени. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Международния панаир в Пловдив на мащабен форум за модерно земеделие, вино, храни и оборудване.

„Това са очакванията на българските граждани – за сигурност в тежката и непредсказуема ситуация. Добрите политици и добрите държавници мислят няколко крачки напред и въпреки всички неизвестни трябва да работим за устойчивото развитие на страната ни“, посочи Йотова и призова за подпомагане на малките и средните предприятия, които са гръбнакът на българската икономика.

Според вицепрезидента българското правителство не изостава в предприемането на мерки за справяне с кризите, но изработването на всеобхватен план ще допринесе за по-добра координация и сигурност. „Очакваме да чуем българската позиция, която премиерът Кирил Петков ще защити на предстоящата във Версай неформална среща на европейските лидери. Трябва да поиска преразглеждане на Зелената сделка и удължаване на срока за експлоатация на топлоцентралите – мерки, с които да омекотим удара на задълбочаващата се криза в енергийния сектор, както и дерогация за държавна помощ за стабилизиране на сектори от икономиката“, заяви Йотова.

В Пловдивския панаир вицепрезидентът откри 30-ата Международна селскостопанска изложба АГРА, 29-ата Международна изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ и 27-ата Международна изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии ФУДТЕХ. Йотова поздрави ръководството на панаира за куража и професионализма да го развиват в настоящите тежки години и да печелят нови партньори и международен авторитет. „Когато в края на миналата година бях във Франкфурт и разговарях с ръководството на Международния панаир, тяхната реакция беше красноречива: България, Пловдив, панаирът!“, сподели вицепрезидентът. Тя изтъкна, че високото представителство на откриването на изложенията е гаранция за подкрепа от страна на институциите.

За автора

Вашият коментар