Корнелия Нинова: От „Демократична България“ не искат да започнем промяна на модела ГЕРБ

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова направи коментар на отказа на „Демократична България“ да участва в разговори за евентуално съставяне на кабинет с мандата на социалистите.

„Демократична България“ отказа среща за разговори за редовен кабинет и актуализация на бюджета. Разбира се, това е тяхно решение. Но решенията носят и отговорност. Очевидно има някакъв разнобой между тях, защото вчера един от техните представители обяви, че ще дойдат, днес няма. Това си е техен вътрешнокоалиционен въпрос, да си решат вътрешните въпроси.

Нашата отговорност обаче е за държавата. Ние не се месим в работата на другите партии и коалиции, но си правим оценка и изводи от техните действия.

Неявяването на „Демократична България“ означава първо, че не искат редовен кабинет и че искат да отидем на избори.

Второ, по-лошо, че не искат да започнем промяната на модела, за който хиляди граждани стояха по улиците и искаха тази промяна. Нито промяна на модела “ГЕРБ” можем да започнем сериозно, нито промяна в съдебната система, нито в прокуратурата. Това правят в момента.

Може би най-лошото на този конкретен момент е, че с отказа да дойдат на срещата, отказват да разговаряме за актуализацията на бюджета. Така с действията си рискуват да оставим пенсионерите без преизчислени пенсии, медиците без помощ за Кковид кризата, МВР без помощ за охраната на границата, икономиката без помощ за мерки и така нататък. Решенията и отговорността е тяхна. Ние продължаваме утре със срещата с “Има такъв народ”. От тяхното решение утре ще зависи как ще продължим.

В четвъртък в 14:00 часа свикваме нашия колективен орган -Националния съвет, коялиционните ни партньори и депутатите, и на този общ форум ще решим какво ще правим.

За автора

Вашият коментар