Президентът: Можем да постигнем стабилност само чрез управленско мнозинство, съставено на идейна основа

Румен Радев проведе консултации с представители на парламентарната група на „БСП за България“

Ако искаме да постигнем стабилност, е необходимо управленско мнозинство, създадено на идейна основа, а не резултат от математически сбор.  Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на парламентарната група на „БСП за България“. Държавният глава провежда днес на „Дондуков“ 2 консултации с политическите сили, представени в 46-ото Народно събрание. Вицепрезидентът Илияна Йотова също взе участие в срещата.

За да се случи разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение на доходите, неравенствата на българските граждани е необходима усилена работа на правителство, което да разчита на подкрепата на парламент с дългосрочен хоризонт, подчерта държавният глава.

Румен Радев приветства решението на  „БСП за България“ да участва в преговорите, обявени от „Има такъв народ“, и изрази надежда политическите сили да намерят пресечни точки в приоритетите, така че да се постигне необходимия консенсус за управление с дългосрочен хоризонт. Отговорност на всяка политическа сила е да бъде готова при получаване на мандат да предложи състав на правителство на базата на своите програми и да търси диалог, посочи още президентът Радев.

От името на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова заяви, че страната е изправена пред сериозни предизвикателства в резултат на Ковид кризата и икономическите и социални последици от нея. По думите й това изисква от политическите сили „да мислим държавнически и да се опитаме този път да съставим редовен кабинет с ясни приоритети, с ясен времеви хоризонт и отговорности за задачите, които трябва да свърши“. Корнелия Нинова приветства и готовността за диалог от страна на другите политическите сили, обявяващи се за промяна, който според нея е най-важен в момента. Тя изрази и готовността на парламентарната група на „БСП за България“ да се опита да реализира трети мандат, ако той им бъде връчен.

За автора

Вашият коментар