Румен Радев: Антибългарската идеология, която се вихри в РСМ, трови двустранните отношения 

Крайно време е антибългарската идеология, която се вихри в Република Северна Македония, да остане в миналото. Тя съзнателно трови нашите отношения и подрива пътя на РСМ към Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По думите му опитът на политиците в РСМ да градят идентичност на базата на фалшификациите на Комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в ЕС.

По повод твърдения на политици в РСМ, които определят един от лидерите на българското националноосвободително движение в Македония Иван Михайлов като фашист, президентът Румен Радев посочи, че именно Иван Михайлов е отказал на нацистка Германия да въвлече Македония в братоубийствена война с България. „Не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм“, подчерта държавният глава.

България трябва да продължава да помага на всички хора, които търсят спасение от войната в Украйна, заяви президентът в отговор на журналистически въпрос. По думите на държавния глава България трябва да помага на Украйна в рамките на своите възможности, но и като се отчита, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна. „Имаме наши сънародници в зоните на военни операции. Това изисква много внимателно и отговорно отношение“, посочи президентът и припомни призива си България да предостави средства за индивидуална защита като бронежилетки и каски.

В отговор на въпрос за спасяването на българските моряци от кораба „Царевна“ в Украйна, държавният глава отбеляза, че най-важното е, че те са живи и здрави и отново в България. „Ние сме признателни на всички –  както от българските институции, които работеха за това, така и на украинската и на руската страна“, посочи Румен Радев.

Помолен за коментар на твърдения на президента (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев, че е отказал да се срещне със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин при неговото посещение в България, президентът отбеляза, че е добре, че все повече български граждани се интересуват от политика, но думите на г-н Плевнелиев се „разминават с реалността“. Румен Радев припомни, че е имал ползотворна срещи и разговори с президента на САЩ Джо Байдън, с държавния секретар Антъни Блинкен, както и със секретаря по отбраната Лойд Остин по време на Срещата на върха на НАТО в Брюксел миналия месец. „Там още веднъж ясно поставих въпроса за нашите очаквания за възможно най-бърза доставка на нашите самолети F16 по вече сключения и платен от нас предварително договор“, припомни държавният глава.

Не съм чул правителството на САЩ да е назначавало бивши български министри за свои говорители. Така президентът отговори на въпрос за твърдения на двама бивши военни министри за причините за отлагането на доставката на самолетите F16, които определи като спекулации.

Вашият коментар