Румен Радев: Крайно време е политическите сили да осъзнаят своята отговорност

Едновременното провеждане на парламентарни и президентски избори е в противоречие с духа на българския конституционен модел, заяви пред журналисти Румен Радев

Крайно време е парламентарно представените политически сили да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, гражданите да ги санкционират на  следващи избори. Това заяви президентът Румен Радев в Рудозем.

Румен Радев посочи, че за втори път българският парламент има огромен проблем при съставянето на правителство и бягството от отговорност не е решение. „Колко избора трябва да преминем, за да разберем че без диалог не става, че без коалиция не става? Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение?“ Според него хората накрая ще гласуват за тази политическа сила, която успее да намери компромиса, която успее да намери верния подход  към другите, така че да имаме правителство.

В отговор на въпрос президентът посочи, че на фона на множеството кризи, пред които страната е изправена, народните представители трябва да свършат своята работа и на първо място е актуализацията на бюджета. По думите му от отношението на политическите сили към нея ще проличи кои партии работят за нуждите на българите и кои партии работят за себе си.

„Най-важното сега е да се укрепи здравната система, така, че на всеки българин, който има нужда, да бъде обърнато достатъчно внимание и да получи медикаментозно осигуряване или лечение“, заяви президентът във връзка със здравната криза. Той изтъкна и че актуализацията на бюджета е важна, за да може да се гарантира подкрепата на бизнеса при евентуални засилени мерки. Държавният глава посочи, че по отношение на здравната криза не политиците, а българското лекарско съсловие следва да излезе с единно становище по въпроса за ваксинациите.

По отношение на охраната на границата президентът коментира, че плановете за взаимодействие между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи са актуализирани според актуалната обстановка.

Запитан относно възможността за провеждане на евентуални предсрочни парламентарни избори заедно с президентските, Румен Радев посочи, че това би било в противоречие с духа на конституционния ни модел. „Разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава и това следва да се отчете“, допълни той.

Мога да подкрепям или да не подкрепям даден политически проект едва когато видя неговата визия, структура, програма  и принципи, посочи държавният глава в отговор на въпрос за възможността министри от служебния кабинет да създадат политически проект. По конституция всеки българин има правото да участва в политически проекти и да организира свои такива, каза още Румен Радев и допълни, че служебните министри са експерти с доказан авторитет и хора със свободна воля.

За автора

Вашият коментар