Румен Радев: Пред България стоят неотложни задачи, които могат да бъдат решени само от редовно правителство

Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“ в 46-ото Народно събрание

Пред България стоят неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет. Нужно е формирането на устойчиво парламентарно мнозинство, върху което да се опре едно оперативно, ефективно, отговорно действащо правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на ръководството на парламентарната група на „Има такъв народ“. Срещата е първа от планираните за деня консултации с парламентарните групи в 46-ото Народно събрание преди връчването мандат за съставяне на правителство. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Страната ни е изправена пред редица предизвикателства във външен и във вътрешен план, които изискват съставянето на редовен кабинет, посочи президентът. „Трябва да продължи процесът по укрепване на държавността и гарантиране на стабилна, предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите, за важни социални въпроси, за решаване на неотложните проблеми, свързани с дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета“, подчерта държавният глава. По думите му е важен и въпросът за съгласуването на Плана за възстановяване и устойчивост, по който Европейската комисия вече е поставила ясни условия, изискване за календарен срок за въглищен преход, както и обвързване на Плана с дълбока съдебна реформа.

Държавният глава приветства решението на „Има такъв народ“ за следване на диалогичен подход в рамките на българския парламент в търсене на общи приоритети между партиите, за да се състави устойчиво правителство. Затова президентът изрази готовност датата на връчване на първия проучвателен мандат да бъде определена в зависимост от това дали е постигнато съгласие между политическите сили за излъчване на кабинет.

Този път трябва да бъдат изчерпани всички опции за съставянето на редовен кабинет, посочи президентът. По думите му е необходимо обединение около значими приоритети, по които да бъде търсено единомислие и единодействие. Въпреки това държавният глава припомни, че и преди е призовавал за правителство, но формирането му не следва да става на всяка цена, защото безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна, отколкото липсата на правителство.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов и заместник-председателите Виктория Василева и Ивайло Вълчев посочи по време на срещата, че осъзнават своята отговорност като първа политическа сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство. По думите на Тошко Йорданов по основните въпроси противоречие с останалите политически партии няма. „Ако всеки политически субект надскочи някои свои партийни пристрастия и точки в програмите си, които видимо са несъвместими с останалите, би трябвало, опирайки се на общите ни цели ,да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което дори и да е плаващо по определени въпроси, все пак да може да излъчи кабинет“, посочи председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“.

По време на разговора между държавния глава и представителите на „Има такъв народ“ бяха обсъдени приоритетите, които стоят пред следващото правителство. Обща бе позицията, че посоката, зададена от служебното правителство, следва да бъде запазена, а приоритет в парламента да бъдат законодателните промени от първостепенно значение.

Вашият коментар