Румен Радев: Смесването на парламентарни и президентски избори е против духа на Конституцията

Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. На плещите на парламента лежи отговорността за актуализацията на бюджета и вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците и бизнеса без пари. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси.

Държавният глава посочи, че в момента на дневен ред е не толкова определянето на датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от ангажиментите си към обществото. „Всички очакваме в оставащите дни народните представители да организират максимално добре своята работа“, посочи държавният глава. Румен Радев допълни, че освен актуализацията на държавния бюджет и важни за приемане законопроекти, от значение е и одобряването на Националния план за възстановяване и устойчивост. „Едно нещо се пропуска, а то е много важно – Народното събрание отказа да вземе каквото и да е било отношение по Плана за възстановяване и устойчивост. Това не е добър сигнал към българските граждани“, посочи държавният глава.

В отговор на въпрос за датата на разпускане на парламента и насрочване на нови избори президентът Румен Радев посочи, че издаването на указите зависи как народните представители ще организират своята работа така, че да изпълнят поне най-важната част от задачите си. Попитан дали изборите ще са съчетани 2 в 1, държавният глава посочи, че ще търси рационален баланс. „Неведнъж съм заявявал, че смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между отделните институции. Този вариант не е в интерес и на президентската институция, но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разходи на средства, и най-вече на време. Така че търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена“, заяви Румен Радев.

По думите на президента, темата за състава на служебния кабинет не е на дневен ред. „В момента най-важното е какво ще свърши парламентът“, заяви Румен Радев. „С това служебно правителство исках да покажа, че е възможен нов модел и стил на управление, който да надхвърля наследения антагонизъм между партиите. Мисля, че този модел се оказа успешен и показа сериозни резултати“, допълни държавният глава.

„Всеки, който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко сред българските граждани“ – така  Румен Радев отговори на въпрос, свързан с хипотезите за създаване на нов политически проект, и допълни: „Твърде много се говори за тази хипотеза. Няма причина да я коментирам, преди тя да стане факт.“

За автора

Вашият коментар