Вицепрезидентът: В трудното време да не чертаем нови разделителни линии

„В днешното трудно и размирно време не бива да чертаем нови разделителни линии помежду си, не бива да се обръщат българи срещу българи. Този, който дръзне да разделя, ще получи присъдата на историята и на поколенията след него.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Пещера, където беше гост на празника на града.

„Дълга е българската история, не една и две мечти са изгорели на нейната клада. Но винаги сме успявали, когато сме били заедно. Заедно ще се справим и днес“, подчерта Йотова. В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия тя припомни думите на един от най-добрите пълководци в българската история полк. Борис Дрангов: „За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци!“.

В приветствието си към жителите и гостите на Пещера вицепрезидентът изтъкна свободолюбивия дух и толерантност между хората в този край. „И тук беше запалено пламъчето на Априлското въстание. Пещерци криеха оръжието в църквите, при вярата, която ни спаси през петте века робство“, заяви Илияна Йотова. Тя подчерта, че и днес Часовниковата кула Сахата е символ на вярата, надеждата, единението. „Във вашите вени тече кръвта на хора, които знаят що е свобода, знаят как да живеят и да градят заедно“, обърна се вицепрезидентът към жителите на Пещера.

Йотова благодари на кмета Йордан Младенов и ръководството на общината, които с активната си работа „не допуснаха Пещера да заболее от една от най-страшните болести за България днес – обезлюдяването“.

По-рано вицепрезидентът посети село Радилово, където се поклони пред Паметника на трите поколения.

Вашият коментар