Забрана на „златните паспорти“ в целия ЕС и общи правила за „златните визи“

В проекта за законодателна инициатива, по който евродепутатите ще гласуват във вторник, се казва, че схемите за „гражданство чрез инвестиции“, при които граждани на трети страни могат да получат така наречените „златни паспорти“, са етично, правно и икономически неприемливи. Освен това те създават сериозни рискове за сигурността, като същевременно подкопават същността на гражданството на ЕС, и следва да бъдат забранени.

Според проекдоклада третите държави, които се ползват с безвизов достъп при пътуване до ЕС, също трябва да прекратят своите схеми за „златни паспорти“. Междувременно, на 25 февруари в резултат на нападението на Путин срещу Украйна, лидерите на Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Канада и САЩ се ангажираха да предприемат мерки за ограничаване на достъпа на заможни руснаци (с връзки с правителството) до „златни паспорти“.

В текста се подчертават рисковете, породени от схемите за „пребиваване чрез инвестиции“, известни още като „златни визи“, които дават на чужденците право на пребиваване. Очаква се евродепутатите да поискат от Комисията да подготви предложение за строго законодателство на ЕС, включващо данък върху инвестициите (с вноски в бюджета на ЕС), строги цялостни проверки и изисквания за физическо присъствие, както и цялостен набор от правила за дейността на посредниците.

За автора

Вашият коментар