1200 състезатели от 69 страни на Световно първенство по кану-каяк в Пловдив

Пловдив става „столица“ на кану-каяка от 26 до 29 юли

Световно първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години стартира в Пловдив от 26 до 29 юли на Гребната база в Пловдив

1200 състезатели от 69 страни ще премерят сили тази година, българският отбор е представен от 21 лодки или 30 състезатели, които ще участват в 24 дисциплини. Спортистите усилено тренират на водното трасе.

„За поредна година Община Пловдив, Българската федерация по кану-каяк организират състезание от този висок ранг. През септември месец ще се проведе и световно първенство по гребане. Положихме много усилия и средства за реновиране на гребния канал за провеждане на подобни състезания“, заяви заместник-кметът Георги Титюков и пожела добро представяне на българския отбор. „Радостното че, че все повече страни се включват активно в първенствата“, заключи той.

Според изпълнителния директор на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова текат последни приготовления за старта в четвъртък. Очакват се утре съдиите да пристигнат на място, като до момента са извършени всички изисквания на световната федерация. „Очакваме едно добро първенство, тъй като пистата в Пловдив е една от бързите, заради по-топлата вода“, сподели Евелина Петрова. Тя допълни, че тенденцията е домакинства за световни първенства да се дават на градове с по два гребни канала. 

Причината е, че когато трасето е едно, от трафика на лодките се образуват макар и малки вълни, които оказват влияние на състезанията. Ако Община Пловдив изгради втория гребен канал, това ще постави Пловдив топ 3 в света за провеждане на първенства.

“Всички състезатели от българския отбор са мотивирани да спечелят медали“, заяви старши треньорът Милко Казанов.

„Очакванията ми са за представяне по най-добрия начин“, сподели на свой ред младата надежда Ангел Кодинов, който ще участва на 1000 метра, едноместно кану при мъжете до 23 години.

С възможност за добро класиране са двойката каяк при мъжете до 23 години са Веселин Вълчов и Христо Реков.

В дните на провеждане на световното първенство до 1000-я метър достъпът на пешеходци и колоездачи е забранен от съображения за сигурност.

За автора

Вашият коментар