70 години от рождението на Гунди

На 4 май отбелязваме 70 години от рождението на митичния футболист Георги Аспарухов – Гунди. През последния половин век със сигурност е написано всичко за краткия земен път на невероятния човек и атлет. Но всички винаги са се питали, какъв би бил Гунди ако сега бе сред нас. На 30 юни 1971 година играялият в Ботев Пловдив и Левски София – Гунди, заедно с Никола Котков загинаха в автомобилна катастрофа на път за Враца. Независимо на кой отбор си привърженик, всеки футболен фен трябва да уважава двете големи личности и да ги почита. Георги Аспарухов е идол, не само за Левски и Ботев Пловдив, а на цяла България.
Но нека ореолът и харизмата на гения с кожена топка в краката да си остане непокварени. Със сигурност Аспарухов обаче би се опитал да направи българския футбол по-човечен. А колко много сега ни липсва именно тази човещина, няма я добротата, няма ги джентълмените, за жалост вече ги няма и истинските бойци на зеления терен. Няма ги онези, заради които стадионите се пръскаха по шевовете. Да сте чули днес някой да предлага агне или прасе за билет на футболен мач? Как ли пък не…
Нека Гунди да си остане синоним на романтиката в големия футбол. Пример за кавалерство и достойнство. За притежание на чувство за чест и дълг към родина, към клубната фланелка, към противника. Той остана в социалистическа България, а можеше да стане богат гражданин на Западна Европа. Дали с италиански, или испански паспорт. Каквито бяха звездите на унгарския футбол, макар в тяхната история да има нещо различно, зловещо.
 
Гунди ни трябва, за да напомня, че футболният свят има и своята красота. Една мъжествена красота, която дава сила на хлапетата в сблъсъка с житейските несгоди.
 
И още нещо – нека да престанем повече със сравненията. Гунди е един и неповторим. Ала трябва да знаем неговата история, която може да помогне на българския футбол да излезе от блатото.

За Гунди

Кариерата му като футболист продължи 11 години, а поне още толкова съдбата жестоко отне. Днес много хора страдат, заради липсата му и постоянно го почитат. В кариерата си като играч за 10 години Гунди изигра 300 мача, в които реализира над 200 гола. Той е бил избиран за най-добър футболист и спортист на България.

Влизал е в десетката на "Франс футбол" за най-добър футболист в Европа. Георги Аспарухов успя да запише участия на три световни първенства и е играл в много незабравими мачове за националния отбор. Феновете на Левски и Ботев Пловдив, които са го гледали, никога няма да забравят мачовете, в които е играл. Голямото признание за него е, че вече го няма 42 години, а спомените остават. На случайно и стадион на „сините" носят неговото име.

Неговото величие е признато от велики играчи, като Иван Колев, Димитър Якимов, Никола Цанев, Георги Соколов, Христо Бонев, Никола Котков, Иван Вуцов и доста други легенди. През 1999 година е посмъртно избран за най-добър футболист на България за 20 век. Каквото и да се напише за Гунди е твърде малко.

Ето и невероятната фраза, с която ще го запомним:
 
„Има една страна България. Там има един отбор Левски, може да не сте чували за него. Но аз за него съм се родил, в него ще умра"!

Вашият коментар