Близо 350 учебни заведения станаха част от Европейски ден на спорта в училище

60 хиляди ученици oт над 175 населени места взеха участие в най-активния ден в училище

Близо 350 са учебните заведения, които взеха участие е Европейския ден на спорта в училище в България, който се проведе на 29-ти септември.  Само в рамките на един ден инициативата успя да привлече към движението и спорта близо 60 000* ученици, а материалите и посланията на кампанията достигнаха до над 300 000*.

Инициативата обхвана учебни заведения от над 175 населени места, от столицата и големите градове, както и от най-малките населени места в страната. Участие взеха елитни гимназии и по-малки училища, както и детски градини. Във спортния ден се включиха не само ученици, но и техните родители и учители. През целия ден се осъществиха много и различни тренировки по различни видове спорт –  йога, кросфитнес, баскетбол, волейбол, народна топка, зумба, щафетни състезателни игри, танци и други.

Национално представително проучване, проведено от Фондация „Институт за финансови проучвания и иновации” (ИФПИ) по поръчка на “BG Бъди активен”, показа, че 91% от анкетираните смятат, че училищата, университетите и другите образователни институции могат да играят важна роля за повишаване на спортната и физическа активност на населението. Данните сочат, че 48% от децата ни прекарват повече от 3 часа дневно пред телевизор. Към това време трябва да прибавим и средно 4 часа седене в училище и още толкова часа писане на домашни. Тази натовареност и не подвижност достига често до 10 часа дневно! 80 % от бъдещето на нацията прекарва през уикенда повече от 3 часа дневно пред телевизора, а 30% играят различни компютърни игри.

Обездвижването сред децата е сериозно предизвикателство. Стотици проучвания показват, че физическата активност предлага не само тонус и здраве, но и големи ползи в различни сфери от училищния живот на децата. Спортът и движението помагат на учениците да учат по-бързо и да усвояват по-лесно, да създават по-силна връзка с училището, да получават по-високи оценки и като цяло да бъдат по-щастливи, по-мотивирани, по-самоуверени и с по-добро поведение в клас. Целта на Европейски ден на спорта в училище е да насърчи физическата активност сред учениците, като  заложи на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт.

Традиционно  „BG Бъди активен“ ще награди най-активните учебни заведения на специална церемония. Какви са критериите можете да видите ТУК.

*Данните са включилите се учебни заведения са на база получените отчети от училищата, както и нашите очаквания  и дават само най-обща представа за размера на инициативата. След официалните отчети на училищата е възможна промяна в цифрите.

За автора

Вашият коментар