Ботев Пловдив чества 103 години от създаването си днес

Най-старият футболен клуб "Ботев Пловдив" празнува днес 103 години от своето създаване. По този повод ръководството на "жълто-черните" ще събере легенди, настоящи футболисти и фенове в совя дом на клубната си база. По традиция празненствата започват точно в 19:12 часа, като и днес се очаква най-верните привърженици да изразят подкрепата си към своя любим клуб. 

Във вторник Ботев победи градския си съперник Локомотив с 0:2 на "Лаута". Победата за канарчетата беше важна не само, защото това е първа такава от 21 години насам, но и защото "канарчетата" са с реални шансове да влезнат в топ 6 на българското футболно първенство този сезон и да оставят след себе си отбора на Левски София. Това ще стане само ако победят в неделя ЦСКА на собствен терен на базата си в Коматево. 

Ето какво разпространиха от пресслужбата на клуба:

Днес, 12 март 2015 г., ПФК "БОТЕВ" Пловдив отбелязва 103-годишнината от своето основаване. На тази дата през далечната 1912-та се ражда спортната организация, която един век по-късно вече е обединила хиляди съдби, белязала е и е възпитала в духа на спорта редица поколения пловдивчани. Ражда се Клубът, който в ролята си на футболен пионер в България е обречен завинаги да бъде различен и силно магнетичен.

Благодарение на нашите предшественици през годините "БОТЕВ" е изградил своята ценностна система, олицетворена с девиза "Красота, Вяра и Борба". За Ботевистите приоритет винаги е била и ще си остане естетиката в спорта. Красотата на терена и страстта по трибуните са отличителни черти на любимия ни Клуб, а гордия Ботевски дух, непоклатимата вяра и безусловната смелост са издигнали идеалите на "БОТЕВ" много над традиционните спортни отличия. 

Във вените на "жълто-черния" Клуб винаги ще тече революционната кръв на неговия патрон – Христо Ботев, а нашето задължение е да браним светлото име на поета и национален герой с общите си дела.

Настоящият момент е само един миг от историята на "БОТЕВ". И по типичния за харизмата на Клуба начин, годишнината ни заварва в разгара на вълнуваща седмица, която ще има гарантирано емоционален завършек. От кой вид ще бъдат емоциите ще разберем само след няколко дни – в неделя, но едно е сигурно – огнището на "БОТЕВ" никога не ще угасне. Пламъците в него винаги са парещи и буйни. Такива и ще продължат да бъдат…

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, БОТЕВИСТИ !

Навръх рождения ден на Клуба, "жълто-черните" привърженици ще имат възможността да се срещнат с футболисти от миналото и настоящето на "БОТЕВ". От 18:30 до 20:00 часа във фен-магазина и кафето на базата в Коматево на разположение на запалянковците ще бъдат легендарните Динко Дерменджиев – Чико, Петър Зехтински и Иван Занев, както и четирима от настоящия тим на "канарчетата" – Йордан Христов, Мариян Огнянов, Лъчезар Балтанов и Радослав Терзиев.

Историята

Ботев Пловдив е създаден в началото на месец март 1912-а година и днес е най-старият съществуващ футболен клуб в страната. През годините е неизменна част от културния и обществен живот на град Пловдив. Почетни и редовни членове на отбора са общественици и културни дейци, като Никола Алваджиев, юристът и писател Недко Каблешков, дарителят Димитър Кудоглу и др.

Футболният клуб е отговорен и за поставянето на първия паметник на революционера и поет Христо Ботев. През 1927-а година е открит бюст-паметникът, който доскоро стоеше пред едноименния стадион на бул. "Източен" и ще бъде върнат отново там след края на неговия ремонт. Паметникът е издигнат с помощта на доброволни дарения, а проектът на Васил Вичев за него е избран след конкурс, а сред журито са арх. Стойко Стойков (автор на повечето сгради по Главната улица, запазени и днес) и художникът Цанко Лавренов.

През годините Ботев Пловдив се е включвал в редица доброволни, обществени и културни акции, свързани с града, превръщайки се в емблема на Пловдив. Именно Ботев е първият пловдивски клуб, който става шампион на България през 1929-а година. По-късно Ботев защитава и честта на България в паметни мачове в Европа, в които побеждава отбори, като Байерн Мюнхен и Барселона. Само преди няколко години "канарчетата" отново бяха сред най-достойно представилите се отбори в Евротурнирите, когато отстраниха казахстанския Астана и босненския Зрински Мостар, и бяха на крачка от отстраняването на немския гранд Щутгарт.

Вашият коментар