Братя Люмиер представят първия си филм

На 22 март 1895 г. братята Луи и Огюст Люмиер показват първия филм, заснет с конструиран от тях апарат, който е едновременно камера и прожекционно устройство. Филът, наречен „Излизане от фабриката“, е направен само няколко дни преди това- на 19 март.

Продължителността на лентата е малко под 50 секунди, а на нея е показан рутинен момент от живота на работниците във фабрика Люмиер. Всъщност, както става ясно то заглавието – показват как работниците напускат  фабриката в края на работния ден. Повечето филми от това време (не само на Люмиер) са кръстени на дейността, показана в тях и траят до около минута.

Бащите на киното, осъществяват първата прожекция малко по-късно през същата година. ”Ужас! Ще ни смачка! “- това  са първите възгласи на малцината зрители на прожекцията в парижкото Гран-кафе. Хората са реагирали така, когато видели движещ се влак срещу тях.

Братята Антоан и Луи Люмиер прожектирали „Пристигането на един влак", чрез кинематографа, изобретен от тях. Само за седмица, пред  Гран-кафе се извиват опашки от желаещи да гледат прожекции. Това се случва на 28-ми декември  1895-та година, затова в чест на французите този ден е обявен за Междунаровен ден на киното.

Киното се налага много бързо в големи градове като Париж, Лондон, Берлин и Санкт Петербург и не само, дори и в малките градчета непрекъснато се прожектират творбите на Люмиер.

Първият български филм е "Българан е галант", който е прежектиран през 1915-та година, а първият кино салон отваря врати през 1908-ма година в София и носи името "Модерен театър".

Днес, неможем да си представим света без филмите, телевизията и киното. Неслучайно  го наричат "седмото изкуство".

Вашият коментар