Браво! 1200 бегачи превърнаха Маратон Пловдив в супер успешен (СНИМКИ)

С всяка изминала година пловдивският Маратон набира все по-голяма популярност

В неделя 668 от общо 1200 бегача завършиха полумаратона, като на шесто място в него остана световният шампион по биатлон Владимир Илиев

За 4-та поредна година пък пловдивчанката Елена Василева влезе в призовата тройка на полумаратонската дестинация и затвърди традиционно доброто си участие в изданието 

Кенийците Евънс Кипгетиш Тануи и Хелен Йепкосгей Кумутай дойдоха в Пловдив, тичаха на маратона в неделя и пребориха усилената конкуренция, като спечелиха не просто титла, но и вътрешно удовлетворение.

Те доказаха, че Пловдив е космополитен град, който дава на всеки равен шанс да се бори за това, което иска. Въпрос на труд и усърдие е дали ще успее. Интересното е, че на второ място при жените финишира отново тяхна сънародница – Емили Джемутай Чериот, а през 2018-та в полумаратона пак победи кениец. Сигурно има нещо магическо в града на тепетата, което привлича чужденците и заражда в тях желание за състезателен дух.

А ето и кои са Топ пет при мъжете и жените в двете трасета:

Мъже – трасе от 42 км:

1. Евънс Кипгетиш Тануи

2. Юсеф Сбай

3. Юзеир Сюйлемез

4. Моузес Кибире

5. Пламен Андонов

Жени – трасе от 42 км:

1. Хелен Йепкосгей Кумутай

2. Емили Джемутай Чериот

3. Таня Димитрова

4. Виолета Тотева

5. Севелина Кирова

Мъже – полумаратон

1. Иво Балабанов

2. Йоло Николов

3. Абида Езамзами.

4. Димчо Мицов

5. Бернард Матека

Жени – полумаратон

1. Моника Филипова

2. Радостина Балова

3. Елена Василева

4. Кремена Ковачева

5. Силвия Данчева

На шесто място в полумаратона остана Владимир Илиев, който спечели на страната ни първия медал от Световното първенство по биатлон в Йостершунд 2019.

Владимир е още европейски шампион в дисциплината спринт от Европейското първенство в Душники Здрой, Полша през 2017 г., а също и двукратен бронзов медалист от европейски първенства.

Общо 668 бяха бегачите, които завършиха полумаратона. Но без значение кой кога е преминал финалната права, успехът е безспорен за всички. Най-вече, защото маратонът обединява различни възрасти, полове, физиологически умения. Градът ги обединява с красотата си и предлага гледки, които не можеш да видиш навсякъде по света. Гледки като тези в Стария град, квартал Капана, парк Лаута и още много други.

Много пловдивчани подкрепиха своите близки, като агитираха за тях от разстояние, окуражаваха ги и ги подкрепяха. Целият град стискаше палци за своите състезатели, като им показа, че за тях има място тук. 

Маратон Пловдив и Полумаратон се осъществява благодарение на подкрепата на спонсорите и партньорите на, превърналото се в традиция, събитие от Община Пловдив, АВВ, Telus International, КЦМ 2000 АД, T Market, Racetiming BG, Еко колет, Reklamanet.eu, MediaCafe, Running Zone, Училища „Европа“ и Национален алианс за работа с доброволци.

Фотографии: Mitakis Fotos и KrisoK Photography

  • Повече за Маратон Пловдив през 2019-та година и рекордния брой участници може да видите ТУК
  • Колко тежат и как изглеждат медалите през тази година може да видите ТУК
  • СНИМКИ от маратона през 2018-та година може да видите от ТУК
  • СНИМКИ и ВИДЕО от маратона през 2017-та година може да видите ТУК

Вашият коментар