България на 1-во място по брой спортни събития в Европа на Move week (ВИДЕО и СНИМКИ)

България държи първенството с 595 регистрирани активни MOVE агенти и 705 събития, проведени по време на Европейската седмица на физическата активност и спорт.

Общо 37 европейски държави и 5 южноамерикански (Бразилия, Перу, Уругвай, Аржентина, Колумбия) станаха част от седмицата на спорта тази година
 
В move week 2015 се включиха 211 населени места и 340 училища, а в European School Sport Day, проведен тази година за първи път на европейско ниво на 25-ти септември, участваха над 250 учебни заведения. Статистиката за Европа и Южна Америка е наистина уникална – 11 500 събития, 2 100 населени места, 43 държави от Европа и Южна Америка.


 
BG Бъди активен включи България в паневропейски флашмоб, наречен Flashmove, по повод откриването на европейската седмица на физическата активност и спорт MOVE Week. На 13-ти септември в 18.00 българско време в България и в още над 30 европейски държави (17.00 часа централно европейско време) се изпълни един и същи лесен танц, в който бяха поканени да участват всички преминаващи граждани. Музиката, на която бе изпълнен танца, беше ремикс на Одата на радостта, записан във Франция. Инициативата стана най-големият танцуващ флашмоб в Европа.
 
Голям успех е участието на деца с увреждания в събитията в Сливен, Кърджали – в училищата, и в Симитли – в училища и детски градини.

В Пловдив MOVE Week имаше 3 водещи събития – NowWeDANCE, Фестивал на движението, Plovdiv City Run.
 

Град Сливен тази година направи изключително включване, като инициативите в града бяха от 14 до 27-ми септември. Инициативите включваха инструктори по Зумба, които посещаваха училища и детски градини в града. Раздвижените деца бяха хиляди, имаше и специални събития в детски домове, а също и за деца с увреждания. Координацията на събитията беше направена със съдействието на Младежки дом – Ямбол.  
 
Във Варна за втора поредна година в двора на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" се проведе Всеучилищно хоро, което имаше за цел да обедини училищната общност на град Варна и да покаже един алтернативен начин за движение, а именно чрез българските народни танци.  
 
Бургас също се включи тази година с чудесна програма, изготвена от фондация "Астика" и сдружение "Делфи".  Имаше силно участие от училищата с футбол, стрийтбол, лека атлетика, както и редица събития в морската градина на 25 и 26 септември –"Kango Jumps", Зумба, аеробика, карате и други в морска градина Бургас. 

В Благоевград за втора година MOVE Week имаше събитие, организирано от Областната администрация. Събитието се проведе на 24 септември под надслов "Разходка сред природата’2015". Взеха участие над 200 души участници от България и Гърция. В мероприятието се включиха всички 30 служители на администрацията, областният управител г-н Бисер Михайлов, зам.-областният управител Асим Адемов, гл. секретар Дияна Атанасова, Лазар Андреев – инициаторът на мероприятието, гости от Гърция – префектура Серес, мениджърът на отдел „Мениджмънт, разработване и управление на проекти” Йорго Арапакис и Кириакус  Асикоглу, три училища ІІ, ІІІ , 5-то и 8 -мо  училище с над 120 ученика както и над 50  ръководители и служители от териториалните звена на изпълнителната власт.

ВИДЕО от закриващото парти в Пловдив:

СНИМКИ от събитиярта може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар