Българин изкачи втория по големина връх на планетата К-2

Българският алпинист Боян Петров е изкачил втория по височина връх на планетата – К-2 в планината "Каракорум" на границата между Пакистан и Китай. Това съобщи журналистът Петър Атанасов на сайта за алпинизъм – climbingguidebg.com. Той се позовава на информация от Януш Майер – ръководител на програмата "Полски зимен хималаизъм", който е разговарял по сателитния телефон с полските участници във вчерашната атака на К-2.

По информация от Януш Майер – ръководител на програмата “Полски зимен хималаизъм”, който е разговарял по сателитния телефон с полските участници във вчерашната атака на К-2, нашият Боян Петров е изкачил К-2 вчера, малко преди полския алпинист Януш Голомб, информира журналистът. 

Почти веднага е предприел слизане, като е подминал лагер 4 (7800 м), където отказалите се от изкачването Артур Малек и Павел Михалски са изчаквали връщането на колегите си Януш Голомб и стигналия по-късно до върха Марчин Качкан.

Италианецът Симоне ла Тера се е отказал рано от изкачването – още преди кулоара “Гърлто на бутилката”, поради общо охлаждане и е тръгнал надолу.

Досега няма пряка връзка с Боян Петров, защото е оставил сателитния си телефон в базовия лагер. Очаква се обаждане веднага щом слезе в подножието.

Това е третият осемхилядник, който Петров изкачва тази година. На 21 май той покори връх "Канчендзьонга" (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов качи съседния на К2 "Броуд Пик" (8047 м).

Боян Петров по професия е зоолог и работи в Националния природонаучен музей.

Информация:  climbingguidebg.com

Снимки: личен архив Боян Петров и интернет

Вашият коментар