Европейски ден на спорта в училище среща ученици и шампиони на българския спорт

28-ми септември ще бъде най-активния ден сред учениците в Европа

Евгени Иванов- Пушката отркива Европейски ден на спорта в училище 2018

С множество спортни демонстрации и атрактивна програма 2018 година ще бъде официално открит Европейският ден на спорта в училище. Това бъде четвъртата година, през която в България ще се осъществи празникът на физическата активност, който обединява училищата в каузата за насърчаване на физическата активност сред децата.  За изминалите три години, участие в инициативата са взели над 200 000 ученици, като само през изминалата 2017-та посланието на самата кампания достигна до над 130 000 души. През тази година патрон на инициативата стана Министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

През 2018-а година събитието ще се проведе в цялата страна на 28 септември, а денят ще бъде официално открит в Национално средно училище София. На откриването ще присъстват редица настоящи шампиони от различни спортни дисциплини, които със своя личен пример ще мотивират младежите да се раздвижат. Бившият национал по волейбол Евгени Иванов – Пушката отново застана зад инициативата и ще вдъхнови учениците с кратка физзарядка, като ще даде старт ма празника точно в 10 часа в двора на училището.

На официалното откриване ще присъстват още Доц. д-р Стоян Христов Андонов, Заместник-министър в Министерството на младежта и спорт , г-н Валери Игнатов, Директор Дирекция спорт за учащи, г-н Анатоли Илиев, общински съветник – Столична община, представители на ръководството на Национална спортна академия, проф. Петър Киров, двукратен олимпийски медалист по класическа борба.

Участие в спортния празник ще вземат ученици от спортните училища в София, които ще гостуват на НСУ "София" и заедно ще премерят сили в различни видове спорт (лека атлетика, таекуондо, баскетбол, волейбол и много други). В програмата ще бъдат включени забавни трасета и щафетни инги за най-малките, както и информационна шатра за информация против употребата на допинг.

BG Бъди активен отново ще награди най-активните училища от Европейски ден на спорта в училище. Те ще бъдат избрани по изготвените от сдружението критерии, а Министерството на младежта и спорта  ще осигури специални награди, които ще бъдат връчени на официална церемония в края на годината.

Нивата на обездвижване при децата и тийнейджърите са се увеличили десет пъти през последните четири десетилетия. Половин милион европейци умират всяка година поради липса на физическа активност, а липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Един от всеки четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност.

При младите хора този показател е още по-шокиращ – четирима от всеки пет. За да бъде решен този проблем трябва да се започне от  училището. То трябва постоянно да разпространява посланието за нуждата от физическа активност и здравно развитие, не само чрез преподавателя по физическо възпитание, но и с помощта на учителите по останалите предмети и, разбира се – на самия директор.

През 2017 година, 74 хиляди ученици oт над 175 населени места взеха участие в най-активния ден сред учениците, като нашата държава отново бе сред призовите места в Европа от всички участващи 19 държави с най-много раздвижени ученици, благодарение на сдружение БГ Бъди активен.

Инициативата е част от Европейска седмица на спорта и през тази година отново бе подкрепена от Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта

Еврокомисар Тибор Наврачич също заяви своята подкрепа към инициативата, като  отправи покана за активно включване на българските училища в голямата Европейска кампания, а с това и нашите усилия за увеличаване на физическата активност при децата в училище.

Вашият коментар