Футболът не се нуждае от критика, а от действия

"Ботев" на Пловдив продължава да пише история. Първият български футболен клуб, чиято съдба зависи само от неговите привърженици, продължава да доказва, че демокрацията не е куха дума, а наличието на гражданско общество не е утопия!

Тук искам да се обърна към подрастващите ботевисти, защото считам, че е важно!

Момчета и момичета, не спорете коя емблема е по-хубава, по-модерна, по-цветна или безцветна! Просто обичайте емблемата, която и да е тя! Нима има нормални родители, които биха харесвали и обичали децата си по различен начин? Емблемата, която и да беше избрана, е част от семейството! Нашето семейство! Нашата емблема! На нашия "Ботев"! Не хулете първата емблема на любимия ви "Ботев", само защото тя не отговаря на вашите естетически или актуални виждания!
 
Избраната емблема е велика! Тя носи в себе си нашето начало! С тази емблема на гърдите си футболистите на "Ботев" печелят шампионската титла през златната 1929 година! Тази е емблемата, която донася футболната слава на Пловдив!
 
Да, мнозина от вас са растяли и възприемали "Ботев" с емблемата от последните двайсет години. Аз също обичам тази емблема! Това, обаче, не е причина да съпоставяме коя от емблемите е по-по-най! Подобни спорове нямат смисъл. Нима поколението привърженици на "Ботев", гледало Бенкса, Пашата, Турната, Зико и компания, би се отъждествявало само с тях, отричайки поколението на Чико, Тумби, Гунди и т.н? Трябва ли да се отречем и пратим в забвение Старика и Зигото, само защото техните прически, дрехи, навици и прочее, сега не са модерни?
 
Замислете се върху това! "Ботев" е много повече от футболен клуб! Всички вие носите, а сега повече от всякога ще носите, огромната морална отговорност пред историята!
Моралът пък е следващото нещо, с което искам да продължа. През последните две седмици върху "Ботев" бе изсипана поредната кофа с помия! За огромен срам, срам за всички нас, като ботевисти, ударът не дойде от вън, а от "наш" човек! Интригите, сплетните и лъжите, които бяха отправени към Марин Бакалов, са кощунство и престъпление срещу "Ботев"!
 

Дали Марин е добър ръководител и треньор ще покаже времето! Неоспорим факт е обаче, че същият този Марин Бакалов се нагърби със задачата да представлява грохналия клуб, давайки си ясна сметка, че при провал името му ще бъде стъпкано в калта! Е, той не се провали! "Ботев" ще го бъде! Оттук нататък само той, управителният съвет и членовете на клуба, имат моралното право да дават оценки по въпросите за кадровата политика и да вземат решения за бъдещето на клуба!

Неморално е хора, които не са стъпвали в Пловдив от години, съответно правят изводите си на база слухове или нечии интереси, да интерпретират, както им е угодно, всяко едно действие на спортно-техническия щаб!

Неморално е да не си стъпвал на футболна среща на първия отбор и или на юношеските формации, а да се изживяваш като последна инстанция!

Призовавам всички ботевисти да се обединят и да изгонят търговците от храма!
 
Всеки един, който се опита да узурпира идеята, марката и историята на "Ботев" Пловдив, трябва да бъде морално жигосан и оставен да потъне в забрава, заедно с тъмното минало от последното десетилетие!
 
"Ботев" има нужда от ботевисти, които обичат клуба безрезервно! Без преследване на лични облаги и комерсиални цели! Нека всички на които, без значение по какъв начин, са попаднали в ръцете купи, медали, плакети, снимки и каквото и да било друго от историята на клуба, да ги предоставят обратно там, където е тяхното законно и морално място!
 
Всеки, който търгува с ботевизма, е позор за "Ботев"!
 
Гаврата трябва да спре! Всеки един артикул, вестник, списание, книга и т.н., трябва да се продава и или издава от името на клуба! Всеки приход от подобна дейност трябва да влиза в касата на клуба! Не можем повече да позволяваме "Ботев" да бъде разграден двор, в който знайни и незнайни хора да търгуват от негово име, в тяхна полза!
 
Това е моралът! Това е ботевизмът! Открити, честни и прями! Горди с "Ботев"! Почитайки неговото минало, пазещи неговото настояще и гледайки уверено и смело напред в бъдещето!
 
През 1912 година едни момчета дадоха началото!
 
Сега е вашият ред! Бъдете достойни!
 

Вашият коментар