Над 3000 деца участват активно в “Спортно междучасие”

Над 3000 ученици от шест пловдивски училища участват всяка седмица в сутрешните спортни занимания, включени в новата инициатива по Програма Пловдив за младите. Децата очакват с любопитство различните треньори и правят всички упражнения с желание, показват наблюденията  от проведените близо 50 “Спортни междучасия” от началото на учебната година.

Два пъти седмично те се включват в тренировъчни занимания по аеробика, зумба, бокс, карате, таекоун до, футбол, волейбол,  да дао, тенис, джудо, художествена гимнастика и различни видове танци, водени от хореографите на ПловдивЪ, The center, Dance to the max и др. студиа и клубове. Децата се запознават и с различните йога техники за дишане и релакс, за освобождаване от стреса и психическото натоварване.

В проекта участват, както деца от ОУ “Екзарх Антим I” – училище, което все още няма закрит физкултурен салон, така и ученици от СОУ “Черноризец Храбър” – учебното заведение с най-добрата спортна база в града.  Наблюденията от проведените занимания през изминалите 4 седмици показват, че инициативата се приема изключително положително от всички и се отразява много добре на децата. До края на месец ноември в Пловдив ще се проведат над 100 спортни междучасия. Повечето активностите могат да бъдат следени и в официалната страница на проекта във Facebook. Някой от видео тренировките са достигнали над 70 000 потребители в социалната мрежа. Към момента най-масово е включването на децата от СУ “Черноризец Храбър” и ОУ “Васил Левски”.

Интересът към различните тренировки е много голям и учениците наистина участват с голямо желание, а при нас и учителите също, коментира директорката на ОУ “Васил Левски”  Гергана Витева. По думите й, въпреки че започват училище рано, децата идват преди 7.30 часа и са готови да започнат да спортуват. Те са впечатлени от различните инструктори, които им водят тренировките.

Учебното заведение има активна страница в социалната мрежа, където предварително се съобщава какво занимание предстои следващата сутрин. Много от децата се запознават лично с треньорите и дори им искат автографи след края на спортното междучасие. След приключване на проекта, бихме искали да продължим инцииативата и се надяваме ръководителите на клубовете също да имат желание, коментира още Витева.

СУ “Св.св.Кирил и Методий” е едно от първите в Пловдив, в които по време на голямото междучасие децата танцуват български народни танци за релакс и настроение. ““Спортно междучасие” е продължение на нашата традиция и заниманията създават много положителни емоции за всички, категорична е и директорката на училището Таня Николова.

Впечатленията са, че по време на тренировката децата до седми клас са по-активни. На по-големите им е интересно и присъстват, но се притесняват да спортуват пред публика – един проблем, който предстои да бъде решаван от всички ни". Николова отбеляза, че децата от училището са с добра двигателна култура, тъй като изучават хореография, има специализирани музикални паралелки и танцови състави.

 

За автора

Вашият коментар