Най-многобройната футболна агитка в Европа се обяви срещу расизма

Футболните фенове масово се свързват с омраза, насилие и побоища. Неочаквано за повечето хора обществено изявление обаче направи на последния си мач агитката на Борусия Дортмунд – които се славят като най-многобройните на стадиона си. В целия жълто-черен сектор в последния им мач срещу Хановер бяха опънати многобройни трансперанти срещу расизма.

„Това е ясно изявление, че ние не приемаме расисти или каквато и да е форма на дискриминация в нашите среди“, заявиха официално от клуба.

„Жълто-черните“ от Германия са популярни с това, че (почти) всяка година са на първо място по посещаемост на домакинските си срещи. Средно по 80 000 души посещават всеки мач на Борусия Дортмунд, а фенската им трибуна е най-голямата в Европа.

„Обединени срещу расизма“, „30 играчи, 13 нации, един отбор“ и още много други подобни трансперанти бяха опънати на гигантската трибуна, която събира около 25 000 души.

Любопитно е, че всъщност Борусия Дортмунд никак не са от най-кротките и мирни фенове в Европа. Враждата им с Шалке 04, както и с отборите в Холандия е пословична и в историята са останали много боеве между агитките. 

Друг любопитен факт е, че Дортмунд попадна в Рурския регион, който бе Европейска столица на културата през 2010-а. Като част от инициативата, преди началото на мачовете както на Дортмунд, така и на Шалке 04, се въртяха клипове в подкрепа на „Рур 2010“, а през 2009 се е изиграл и приятелски двубой между двата тима в подкрепа на културната столица.

Вашият коментар