Обиколка с велосипед обединява цяла Европа

София посреща южния отбор от кампанията BikeForEurope, който тръгва от Солун и ще пристигне във Виена за началото на Европейската седмица на спорта. Инициативата цели да популяризира ползите, които предлага колоезденето като физическа активност, транспорт и отговорност към природата.

За насърчаване на социалната интеграция чрез колоездене, в рамките на кампанията ще се проведе акция за даряване на велосипеди, както и интерактивен урок по безопасност на движението с участие на деца от Центъра за настаняване от семеен тип в кв. Надежда, София.

Събитието ще се се проведе на 4 септември с начален час 18:30. Сборен пункт зад Паметника в Княжеската градина. Предварителният маршрут на велошествието е определен по следния начин: Сборен пункт пред Паметника – Стадион Васил Левски – северната велоалея по бул. Евлоги и Христо Георгиеви – ул. Раковски – бул. Васил Левски – Сборен пункт пред Паметника. Окончателният маршрут ще бъде обявен след съгласуване със Столична община, вероятно малко преди събитието.

Bike for Europe е трансгранична обиколка с велосипед, която има за цел да популяризира велосипеда като устойчиво и активно транспортно средство, физическа активност като цяло, както и международно сътрудничество между европейските страни със специален акцент върху социалното приобщаване чрез спорта. Два отбора от велосипедисти ще пътуват из цяла Европа, започвайки на 1 септември, отделно от две различни държави, Холандия и Гърция. Турнето ще приключи на 22 септември във Виена, Австрия, която е домакин на председателството на Съвета на Европейския съюз и ще бъде част от Европейската седмица на спорта 2018.

За автора

Вашият коментар